La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat que el pròxim 23 de març se celebrarà l'assemblea fundacional de Sumar, amb el qual el partit d'esquerres recentment creat com a plataforma per a aplegar tot l'espai a l'esquerra del PSOE de cara a les passades eleccions generals del 23-J vol consolidar-se definitivament i reorganitzar-se, amb les diverses formacions polítiques que aplega de forma confederal (comuns, Esquerra Unida i PCE, Más País, Compromís i fins fa poc també Podemos, abans que els morats sortissin del grup parlamentari i anessin al grup mixt).
En aquest sentit, el partit ha presentat aquest diumenge el que han anomenat un "grup promotor" de 100 personalitats vinculades tant al partit o a l'espai polític com a la societat civil o l'acadèmia, els quals tindran l'objectiu d'idear com "teixir un país millor". Així ho ha anunciat Díaz en un acte celebrat avui a Madrid sota el lema 'Anem a més', en el qual també han participat el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun; la ministra de Sanitat, Mónica García; el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, i la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego.
El 'Grup Promotor' de Sumar té el "repte de pensar i imaginar una vida diferent", segons ha dit Díaz, que encapçala l'executiva d'aquest equip, en la qual també estan els ministres Mónica García, Ernest Urtasun i Sira Rego, a més del diputat i líder de Más País, Íñigo Errejón, l'escriptora i activista LGBTI vinculada al partit Elizabeth Duval o el secretari general del Partit Comunista d'Espanya i portaveu d'Izquierda Unida al Congrés, Enrique Santiago. També acadèmics com César Rendueles, Ernesto Alba, Remedios Zafra o el catedràtic i exministre d'Universitats Joan Subirats, així com personalitats de l'espai polític com els portaveus dels comuns Aina Vidal i David Cid.
Defensa de la "necessitat" de Sumar
La vicepresidenta segona ha defensat que Sumar és necessari i per això vol tirar "arrels profundes" per a ser una formació que faci bandera de la "política útil" en cada localitat i comunitat autònoma de l'Estat. "Necessitem arrels, però també necessitem ales per a volar, per a imaginar i per a construir una política millor. Som una força imaginativa. Sense imaginació no es pot governar", ha emfatitzat Díaz per a contraposar a les receptes "de sempre" i "velles" del bipartidisme, en referència a PSOE i PP. En aquest sentit, ha marcat diferències respecte al PSOE en evidenciar la seva discrepància amb la mesura de bonificar, dins del decret anticrisi, determinades inversions de les grans multinacionals energètiques malgrat els beneficis "obscens", alguna cosa que ha enlletgit com "bastant vell i antidemocràtic".
La líder de Sumar també ha denunciat que el PP només ofereix com a futur una coalició de la "barbàrie" i l'"odi", en proclamar a més que el que veritablement "trenca Espanya" són les seves polítiques de "contractes porqueria" i d'"abaixar els impostos als rics i mantenir-los elevats a la majoria social. I també ha tornat a carregar contra les dretes i Podemos pel seu rebuig a la reforma del subsidi de desocupació, en prometre que aquesta mesura tirarà endavant malgrat els que han prioritzat "interessos aliens als de la vida de la gent". Per tant, ha recriminat el vot en contra a aquesta millora del subsidi per als quals "no tenen res". D'aquesta manera ha desgranat que Sumar aporta "futur", esperança i imaginació en la política, per a presumir que la seva proposta de crear una herència universal per als joves ja s'impulsa a Alemanya.