Felip VI inicia una nova ronda de consultes, s’aplana el camí perquè Pedro Sánchez sigui el nou candidat a la investidura, i Sumar comença la setmana collant el PSOE per marcar el seu propi llistó a les negociacions amb els socialistes. “Hem avançat bastant en el carril territorial, però cal avançar en el carril social”, ha opinat aquest dilluns el portaveu de la formació, Ernest Urtasun. Ha assegurat que ara mateix les formacions de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz estan “encallades” en “qüestions fonamentals” com la jornada laboral, l’acomiadament, el salari mínim interprofessional, una llei de cures, ecologisme, habitatge, cistella de la compra, marges empresarials i finançament autonòmic.

Ens agradaria anunciar que el PSOE ja compta amb els nostres vots, però no és així”, ha amenaçat el també eurodiputat. Urtasun ha assegurat que Sumar farà ús de la força dels seus 31 diputats per “exigir” que es resolguin “els problemes de la gent”. “Perquè també cal avançar pel carril socioeconòmic”, ha insistit, després de valorar positivament els avenços que s’han fet des de la Moncloa per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Preguntat per si veu possible una repetició electoral, el portaveu del partit de Yolanda Díaz ha assenyalat que ara mateix això no s’ho “imaginen”. “Però alhora no se’ns pot demanar un xec en blanc”, ha asseverat.

De la mateixa manera, ha volgut esquivar les preguntes sobre les exigències d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya al voltant de l’amnistia i del referèndum, insistint que després d’haver “avançat bastant en el carril territorial”, cal aprofundir en les polítiques d’esquerres. Ara bé, no ha concretat si aquestes exigències s’han de traduir en un repartiment de carteres concret quan hi hagi un govern de coalició. “Avui hem parlat molt de contingut perquè posem allà tot el nostre esforç, i després, en segon lloc, tocarà fer l’organigrama de govern”, ha dit.

D’aquesta manera, ha esquivat les preguntes sobre la informació publicada aquest dilluns a El Periódico, en la qual s’assenyala que Yolanda Díaz vol que la seva formació tingui els Ministeris de Sanitat i Habitatge. I també col·locar la líder dels comuns al Congrés, Aida Vidal; la líder de Más Madrid, Mónica García; el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez; i fins i tot l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a ministres del futur govern de coalició. Urtasun ha considerat que opinar sobre això és “especular”. Si bé no ha volgut respondre quins Ministeris vol posseir Yolanda Díaz, ha evitat encara més parlar de noms.

Crítiques a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo

Paral·lelament, Urtasun ha criticat també Alberto Núñez Feijóo per haver-se presentat la setmana passada a una “investidura-farsa”. “Va posar de manifest que no té suports i que és el líder de l’oposició”, ha manifestat el líder de Sumar, a banda de criticar el líder del PP per “no tenir una idea de país”.