Compromís s'ha reunit aquest divendres al matí per ratificar el seu acord amb Sumar de cara a les eleccions generals del pròxim 23-J. Segons han confirmat fonts de la coalició del País Valencià, l'acord tira endavant el mateix dia en què s'acaba el termini per registrar coalicions electorals a les 00.00 hores d'aquest dissabte. Des de Sumar mostraven aquest dijous optimisme per aconseguir un pacte amb Compromís i altres formacions progressistes, malgrat el complex del "puzle" d'unir una quinzena de partits, i van deixar clar que no volen esperar a l'últim minut del termini que marca la normativa electoral. Ara per ara ja hi ha acords o preacords tancats amb Chunta Aragonesista, Drago Canàries, Batzarre o Iniciativa del Poble Andalús.

Al País Valencià, a més de Compromís, Esquerra Unida (EUPV) va avançar fa dies la seva adhesió a l'acord. Tanmateix, ahir a la nit va transcendir que Podemos ha plantejat a la taula de negociació per a la coalició amb Sumar la possibilitat d'anar per separat al País Valencià, davant de les dificultats d'acord amb Compromís, i formar part del front ampli d'esquerres a la resta del país. Aquesta possibilitat va ser descartada pel projecte de Yolanda Díaz.

Joan Ribó celebra l'acord

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat "profundament satisfet" perquè l'acord entre Compromís i Sumar estigui "encarrilat" i arribi "a bon port" aquest divendres, a unes hores del tancament del termini per registrar coalicions. Mentrestant, davant de la incògnita de si finalment hi haurà acord entre Podemos i el projecte de Yolanda Díaz, Ribó (Compromís) ha assenyalat que "són coses que passen en una negociació". "Ells hauran de decidir què volen ser de grans", ha declarat en l'acte de lliurament de credencials de la Junta Electoral de Zona.

Ribó ha remarcat que no disposa dels detalls de l'acord Compromís-Sumar i ha remès a la convocatòria dels portaveus de la coalició a les 11:30 hores, després de l'executiva que previsiblement el ratificarà. "Els punts fonamentals ja estan acordats", ha ressaltat, quan ha recordat que disposaven de "molt poc temps" per tancar un pacte electoral "una mica complicat". "Sembla que la cosa ha sortit i que Sumar serà un projecte molt positiu a l'esquerra del PSOE que aglutinarà i serà capaç de contribuir a un govern progressista. És l'objectiu en el qual hem de treballar i en el qual està treballant Yolanda (...) Ja hi som gairebé tots i m'agradaria que hi fossin tots, però és una decisió que han de prendre", ha manifestat en al·lusió a Podemos.

Respecte a la posició de la formació morada, després que aquest dijous plantegés la possibilitat d'anar per separat al País Valencià, Ribó ha afirmat: "Jo què sé... Aquestes coses... Què hi farem, són coses que passen en una negociació".