En Comú Podem i Sumar han anunciat un acord per presentar-se conjuntament a les pròximes eleccions del 23 de juliol. Després d'arribar a un acord exhaustiu, ambdues formacions han decidit formar llistes a les quatre circumscripcions catalanes. Aquesta nova coalició també inclourà Podemos, Izquierda Unida, Compromís i Más Madrid, entre d'altres. L'anunci d'aquesta coalició ha generat que s'hagin hagut de fer malabarismes per equilibrar les llistes i encabir-hi tots els noms destacats d'ambdues formacions, com també ha passat amb la coalició entre Sumar i Podemos, que ha deixat fora de les llistes a Irene Montero.
La polèmica d'aquesta unió ve del fet que, segons l'acord, Lilith Verstrynge, la secretària d'organització de Podemos, madrilenya, serà la candidata número 4 per Barcelona. La resta de candidats seran decidits pels comuns, incloent-hi els quatre caps de llista de les quatre províncies. La coalició, anomenada Sumar - En Comú Podem, es presentarà a Catalunya sota aquest nom unificat i adoptarà el rostre de Yolanda Díaz com a logotip. El procés de negociació ha arribat a una conclusió exitosa quan les parts han acordat incloure dos membres de Podemos a la llista de Barcelona, com a candidats número 4 i 8, respectivament.
A les anteriors eleccions generals, els comuns es van presentar en coalició amb Podemos sota la marca En Comú Podem, aconseguint set escons al Parlament. Dos d'aquests escons van ser per a Podemos, garantint així la seva representació també en les pròximes eleccions. Ada Colau ha estat una de les principals defensores de Yolanda Díaz des que la vicepresidenta del Govern va expressar la seva intenció d'articular el seu propi partit més enllà de Podemos. Els comuns consideren que Díaz, tant pel seu perfil polític com pel seu treball en el Govern, és un reclam molt atractiu per als seus votants a Catalunya. De fet, la presència de la líder de Sumar a Barcelona ha estat molt freqüent durant la campanya de les anteriors eleccions municipals.
El nomenament de Lilith Verstrynge, madrilenya, com a número 4 per Barcelona ha aixecat una onada de crítiques a xarxes socials. Entre altres, Antonio Baños, qui ha criticat la decisió i ha ironitzat amb la seva arribada a Catalunya. No ha estat l'únic, desenes d'usuaris de Twitter han expressat el seu descontentament i han ironitzat amb aquest nomenament, que qualifiquen de "curiós" i poc encertat.