Sumar està investigant les acusacions de violència masclista que han portat Íñigo Errejón a dimitir com a diputat al Congrés i a abandonar la política. El partit liderat per Yolanda Díaz ha anunciat que, “després de les informacions aparegudes aquesta setmana”, ha iniciat un “procés per recollir informació” sobre les declaracions que hi ha hagut, “fonamentalment en xarxes socials”, sobre el que fins avui era el seu portaveu parlamentari. La periodista Cristina Fallarás va publicar el testimoni anònim d’algú que denunciava comportaments per part d’un “polític que viu a Madrid” i el presentava com un “maltractador psicològic”, un “vertader psicòpata” i un “monstre”. Ara, Íñigo Errejón admet que no ha sigut “curós” amb les persones que l’han envoltat pel fet d’estar a la primera línia política. “Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica. He arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona”, reconeix en un comunicat.
📝 Íñigo Errejón abandona la política després d’acusacions de violència masclista
— Sumar (@sumar) October 24, 2024
Sumar relata que Íñigo Errejón ha enviat aquest matí a l’executiva del partit el comunicat que posteriorment ha fet públic, presentant la seva “dimissió irrevocable” com a membre de l’executiva, diputat i portaveu del grup parlamentari. L’executiva de Sumar s’ha reunit de “manera immediata” i, després d’haver “escoltat les raons exposades per Íñigo Errejón”, ha acceptat de “manera unànime” la seva dimissió. “Des de Sumar, aspirem a construir una societat i una política feminista, i això requereix un compromís ferm en tots els àmbits”, rebla l’escrit.
“Fa temps que treballo en un procés personal i d’acompanyament psicològic”
Íñigo Errejón admet haver sentit contradiccions “entre una forma de vida neoliberal i ser portaveu d’una formació que defensa un nou món, més just”. “La lluita ideològica és també una lluita per construir formes de vida i relacions millors, més curoses, més solidàries i, per tant, més lliures. No se li pot demanar a la gent que voti diferent de com es comporta en la seva vida quotidiana”, relata. I també explica que ha acabat “desgastat” físicament i mentalment: “Fa temps que treballo en un procés personal i d’acompanyament psicològic, però estic segur que per avançar en aquest procés i per cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i els seus ritmes”.
— Íñigo Errejón (@ierrejon) October 24, 2024
Errejón, que va ser fundador de Podemos i va acabar enemistat amb Pablo Iglesias i Irene Montero, posa fi a “l’etapa més important” de la seva vida, una etapa “dura i apassionant” amb “encerts” dels quals està “orgullós” i “errors” que espera “contribuir a reparar amb aquesta decisió”. Errejón assegura que li ha tocat viure una de les dècades “més dures de la política espanyola” i afirma que continuarà “militant i compromès” amb l’esquerra espanyola. “Vull contribuir així a la renovació generacional i de quadres i idees que les forces democràtiques i populars necessiten”, conclou.
Denúncies anònimes de violència masclista difoses per Cristina Fallarás
Tot plegat ha esclatat després que, en les últimes hores, Cristina Fallarás hagi publicat a les xarxes socials denúncies anònimes de violència masclista que, sense mencionar-lo, enfocaven cap a Errejón. Un dels testimonis titllava el polític de “monstre” i explicava la situació en la qual s’havia trobat: “Comença sent extremadament simpàtic per enganxar-te. Quan veu que ha aconseguit alguna cosa comencen les plantades i el gaslighting. A la tarda, et mostra afecte i, fins i tot, et fa propostes de relació. I al cap de dues hores, et fa fora de casa seva. Si fas alguna cosa que no li agrada, et castiga amb silenci i indiferència perquè comencis a respectar Déu, que és el que es creu que és”. “La seva manera de tenir sexe et marca i no ho oblides mai. És una manera d’exercir poder, no és sexe. Com si s’estigués masturbant amb el teu cos. Et demana pràctiques humiliants i quan t’hi negues, et munta números”, relatava.