Continua la guerra oberta pel relat a l'esquerra espanyola. Sumar considera que els cinc diputats de Podemos al Congrés que han trencat amb la formació de Yolanda Díaz per anar-se'n al Grup Mixt han de retornar l'escó, "en coherència" amb la decisió que han pres d'abandonar un projecte polític, segons ha assenyalat la portaveu del grup, Marta Lois, en una entrevista a TVE. Comparteixen, d'aquesta manera, l'expressat aquest dimecres pels comuns, un altre dels partits que integren la coalició, encara que Lois no ha estat tan contundent en apuntar que cal actuar amb "serenitat" i centrar-se a treballar per a la gent. La ciutadania, conclou Lois, "està molt cansada dels tons bastos i de les desqualificacions personals".
D'altra banda, Lois ha afirmat aquest dijous en una altra entrevista a Catalunya Ràdio que la relació entre Sumar i Podemos ha tingut els darrers mesos "massa moments" de "desqualificacions personals" i "patriarcals". Segons la diputada, que ha criticat el discurs "victimista" dels de Ione Belarra, no és cert que hagin deixat sense veu Podemos i ha lamentat el que considera "falta de voluntat" de la formació morada per integrar-se a Sumar i sentir-se part de l'espai que lidera Yolanda Díaz.
Lois, que no volgut qualificar als diputats de "trànsfugues", com si han apuntat els més crítics amb Podemos, ha admès que la ruptura del grup és un "fet greu" i unilateral. "És faltar als més de 500.000 votants catalans i tres milions d'espanyols que han votat el grup plurinacional", ha remarcat. A parer seu, la política ha d'aparcar els "tons agres" i les confrontacions personals, que allunyen l'electorat i generen desafecció. En aquest sentit, ha criticat la "deslleialtat" i "l'exercici de ruptura" que suposa la seva sortida de la coalició firmada per les eleccions del 23-J.
Podemos rebutja que es parli de "transfuguisme"
Per la seva part, la portaveu de Podemos, Isa Serra, ha rebutjat les acusacions de transfuguisme de les quals es parla i ha assenyalat que és una "acusació molt greu i que falta a la veritat". En una entrevista a TVE, Serra ha rebutjat que el que han fet els cinc diputats morats sigui el mateix que el que va fer la diputada de Podemos Meri Pita, quan l'any passat va deixar la bancada d'Unides Podem per a integrar-se al grup Mixt. Llavors, l'exministra d'Igualtat Irene Montero li va exigir l'acta després d'acusar-la de transfuguisme perquè, segons Serra, Pita va trencar "de manera individual amb un projecte polític". No és el mateix cas, ha argumentat en explicar que Podemos com a partit va concórrer en una coalició amb Sumar el 23-J i ha estat Yolanda Díaz qui ha trencat l'acord de coalició amb ells, en no donar-los veu i deixar-los sense activitat política, segons Serra. "Hem pres aquesta decisió col·lectivament", ha insistit.
En un sentit similar també s'ha pronunciat el fundador i exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, que en una entrevista a Els Matins de TV3 ha valorat que qui hauria de dimitir són "els qui menteixen", en referència a Sumar, en tant que considera que els de Yolanda Díaz menteixen en dir que s'han assabentat per la premsa de la sortida del grup parlamentari, en dir que es farien primàries o que no es vetaria: "Mentir és trencar un contracte amb els ciutadans", ha conclòs. D'altra banda, Iglesias també ha celebrat que ara Podemos deixa enrere "una situació de maltractament" i tindrà veu pròpia al Congrés i espai de maniobra sense la ingerència de Yolanda Díaz.
L'esquerra en guerra
La sortida de Podemos del grup parlamentari de Sumar constata l'enèsima crisi oberta entre el partit de Yolanda Díaz, recentment creat per aplegar tots els grups a l'esquerra del PSOE de cara a tenir més força electoral pel 23-J i liderar l'espai sota el seu perfil polític (més moderat en les formes i amb millor sintonia amb els de Pedro Sánchez), i Podemos, que mantenen un estil de política més bel·ligerant, polèmic i allunyat del PSOE i que lamenten els vetos de Díaz a figures clau com Irene Montero, així com el personalisme i gestió sobre l'espai polític per part de la líder de Sumar.