La portaveu adjunta de Sumar al Congrés, Aina Vidal, ha afirmat que Junts ha de decidir si és una formació que impulsa avanços o està en posicions de "bloqueig". Tot i que, ha advertit que no s'entendria que torpedinés els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2025. En una entrevista al programa Parlamento de RNE, ha afirmat que "sempre hi ha marge per a seguir en la legislatura", malgrat que ha advertit que disposar de nous pressupostos generals és fonamental per "desplegar noves polítiques necessàries per a la ciutadania". En aquest sentit, ha criticat que el PSOE s'està mostrant "tímid" sobre aquesta qüestió, però que la posició de Sumar "és molt clara" posant sobre la taula qüestions tan importants com millores en matèria d'accés a l'habitatge o la reducció de la jornada laboral.

Missatge de Sumar a Junts

Vidal ha fet referència al 'sostre de despesa' i l'amenaça de Junts per Catalunya sobre tornar a rebutjar la senda de dèficit elaborada pel govern espanyol. La dirigent de Sumar ha advertit que això seria "fer-se un tir al peu" per a la formació de Carles Puigdemont, ja que, hauria d'explicar per què rebutja que arribin a Catalunya 500 milions més que contempla el nou sostre de despesa. "Vull pensar que tindran temps per reflexionar i per a poder pensar precisament els interessos de Catalunya", ha assenyalat, qui ha recalcat que no treure el sostre de despesa no impedeix presentar nous PGE, però sí que "condiciona" la negociació dels mateixos i que la capacitat de distribuir determinats recursos mitjançant els comptes públics quedaria "alterada".

Amb aquest context, Vidal s'ha dirigit a Junts i ha assegurat té "una decisió a prendre" i és "decidir què vol ser": "si una força que aconsegueixi avanços per a Catalunya o una força que els bloquegi", optant per "bombardejar" un sostre de despesa que avança en descentralització i reparteix més fons a les comunitats. "No s'entendria que torpedinessin un projecte de pressupostos que parla a les comunitats autònomes, específicament de Catalunya, i d'algunes de les qüestions que són més importants per a qualssevol que són habitatge, sanitat o transports", ha insistit.

El "sentit d'Estat" del PNB

La portaveu de Sumar també ha parlat sobre el posicionament del PNB amb Edmundo González. Preguntada sobre si hi existeix un cert temor que el PNB es pugui despenjar del bloc d'investidura, després de donar suport a la proposició del PP en el Congrés que instava a reconèixer a Edmundo González com a president de Veneçuela, Vidal ha assenyalat que entén que els jetzale estiguin preocupats pels resultats electorals a Euskadi davant l'ascens de Bildu, però no té dubte que és un partit amb "sentit d'Estat". "És conscient que mai a Euskadi li aniria millor amb un govern de PP amb Vox (...) també sensible en algunes matèries socials", ha destacat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!