El secretari general del grup parlamentari de Sumar al Congrés dels Diputats i un dels quatre coordinadors de la formació, Txema Guijarro, ha lamentat l'estratègia de Junts a l'hora de relacionar-se amb el govern de coalició que lidera Pedro Sánchez, de "posar la pistola sobre la taula" amb les seves exigències. Una dinàmica, però, en la qual el portaveu de la plataforma-partit d'esquerres veu "performance" (una actuació). "Una cosa és que els diferents actors facin les seves diferents performances (...), però després aquí està el principi de realitat, que és que cal votar i les votacions tenen conseqüències", ha advertit aquest divendres al vespre en una entrevista a 'Parlamento', de Televisió Espanyola.
Guijarro ha assenyalat aquesta dinàmica en el cas del repartiment de menors migrats no acompanyats de Canàries, Ceuta i Melilla que prepara el govern estatal en col·laboració amb els diversos governs autonòmics. El Govern de Catalunya, un dels territoris que més n'ha acollit en els darrers anys, s'ha mostrat en contra del repartiment en els termes que planteja l'Executiu de Sánchez, mentre que Junts també s'ha pronunciat i ha expressat el seu rebuig, en tant que reclama per a Catalunya les competències en matèria migratòria.
Guijarro ha emmarcat aquest cas en la línia de pressió habitual de Junts del "tot o res" que ha desplegat, apunta, des del principi de legislatura, cosa que propicia la complexa aritmètica parlamentària en el Congrés, amb un govern de coalició d'esquerres en minoria parlamentària, que depèn de l'independentisme català i el sobiranisme basc per tirar endavant qualsevol llei. El portaveu de Sumar ha manifestat que eren conscients que Junts podia caure en la "temptació" d'adoptar aquesta estratègia, però també aprecia que es limita a "determinats escarafalls o gestos" que després cal confrontar amb la realitat.
Txema Guijarro ha admès també que una possible repetició electoral a Catalunya, escenari molt possible si no prospera cap acord entre grups polítics al Parlament, faria més complicat tenir pressupostos generals de l'Estat per a l'any vinent. "L'escenari català sempre ha determinat en gran manera l'escenari estatal. Diguem que ja estem acostumats", ha aprofundit el diputat, que és un dels quatre coordinadors interins de Sumar després de la dimissió de la vicepresidenta, Yolanda Díaz, com a líder de la formació. De fet, Sánchez ja va descartar negociar pressupostos per aquest 2024 a causa de l'avançament electoral a Catalunya.
Més pressió fiscal als grans patrimonis per millorar el finançament autonòmic
D'altra banda, preguntat sobre si és possible negociar amb ERC un finançament singular per a Catalunya al costat d'una revisió de l'actual sistema per al conjunt de les autonomies, el dirigent de Sumar ha respost que és necessària una reforma fiscal com a única solució per al problema del finançament autonòmic. "Ho diré amb totes les lletres, cal augmentar la pressió fiscal a Espanya, perquè seguim comparativament amb els països europeus amb una pressió fiscal molt baixa", ha emfatitzat Guijarro. A continuació, ha defensat que aquest augment de la càrrega fiscal ha de dirigir-se als grans patrimonis i empreses, atès que les capes baixes i mitjanes de la societat ja han suportat el pes de la recaptació al llarg dels anys.
En conseqüència, ha reivindicat que una reformulació del sistema tributari del país és l'única manera de reformar el finançament de manera que "no impliqui que alguna comunitat perdi". "Si no fem aquesta reforma i el que repartim és el que ja hi ha i la suma és zero, llavors això vol dir que uns guanyen i altres perden. I per lògica cap comunitat autònoma voldrà perdre. Com fem perquè això no ocorri? Augmentant la pressió fiscal que hem d'augmentar. I això vol dir que, com dic, aquí hi ha sobretot grans patrimonis, grans fortunes, grans empreses que no paguen els impostos que li deuen a aquest país", ha resolt.