Sumar ha reclamat introduir a la Constitució el dret a la lliure interrupció de l'embaràs. Ho ha plantejat la portaveu adjunta de Sumar, Aina Vidal, acompanyada de la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz i de la resta de les diputades del grup parlamentari, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. "Aquests dies tornem a omplir els carrers, un dia amb classe i de classe. Un dia que és important i que per tant, volem, aprofitar per obrir un debat que ens sembla fonamental", ha explicat Vidal posant com a exemple la recent decisió del Parlament francès de modificar la seva Carta Magna per introduir l'avortament com un dret.
Sumar es desmarca del Ministeri d'Igualtat
La proposta de Sumar xoca de cara amb unes declaracions que ha fet aquest mateix dimecres la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que ha tancat la porta, precisament, a una reforma constitucional per garantir el dret a l'avortament. La titular d'Igualtat, preguntada per la remodelació aprovada dilluns a França per incloure aquest assumpte a la carta magna, ha dit que a Espanya no es donen els consensos necessaris per fer aquest pas. "Crec que en aquest moment l'important és desplegar la llei, ser exigents amb les comunitats perquè col·laborin i encaminar-nos per la via ara oberta. Una reforma constitucional que afecti els drets fonamentals és una reforma agreujada que exigeix uns consensos amplíssims que ara no s'estan produint", ha indicat en la presentació de la campanya institucional per al 8-M.
Segons ha explicat Ana Redondo, el procés de reforma en el cas espanyol és "molt exigent" i "realment agreujat", a part que requereix "enormes consensos". Així, la ministra creu que "no es donen les condicions" per dur-lo a terme i que cal incidir en fer el possible perquè les dones a Espanya puguin exercir el seu dret a l'avortament, recollit en una "bona" llei que va ser aprovada el 2020.
La fita de França
Els diputats i senadors francesos, reunits en sessió conjunta, van adoptar aquest dilluns de forma majoritària la inscripció de l'avortament a la Constitució, una reforma que van considerar "històrica". En total, 780 dels 925 parlamentaris van aprovar una reforma constitucional que modificarà l'article 34 de la Carta Magna per incloure "la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs". El projecte, avalat pel president, Emmanuel Macron, per preservar aquest dret amenaçat en altres països, comptava amb un gran suport popular i va obtenir suports de tots els partits polítics, sense reserves a l'esquerra i més condicionats a la dreta i extrema dreta.