“Han fallat els mecanismes de prevenció i detecció”. Són innumerables les vegades que aquest dissabte Ernest Urtasun ha pronunciat aquesta frase en la roda de premsa que Sumar ha convocat expressament per donar explicacions sobre el cas Errejón. Explicacions, però, n’ha donat ben poques. I malgrat assegurar que el partit assumeix les responsabilitats de l'escàndol, cap membre de l'organització les assumirà, almenys de moment. El partit ha negat en aquesta compareixença davant dels mitjans haver sabut res de l'historial de presumptes agressions sexuals per part d'Íñigo Errejón —tot i que Más Madrid ho sabia i va maniobrar per amagar-ho— i ha descartat per ara que es produeixin més dimissions a banda de la d'Errejón. L’assumpció de responsabilitats del partit es reduirà, únicament, a “acompanyar” les víctimes, fer obligatori un curs de feminisme pels integrants del partit, continuar amb la investigació interna sobre "comportaments contraris als valors feministes" i desenvolupar un programa "de prevencions i abordatge" contra agressions masclistes que ja existeix i que alhora admeten que no ha funcionat.
Amb els micròfons apagats, la cúpula del partit admet que tenien coneixement sobre com li agradava a Errejón el món de la nit madrilenya, i que sabien perfectament que tenia addicció a substàncies estupefaents, així com al sexe. En privat, fonts de la capitania del partit asseguren que no van tenir mai constància que Errejón traspassés cap línia vermella amb cap dona. Asseveren que la investigació interna per una agressió sexual l'estiu del 2023 es produïa dins de Más Madrid, i que a Sumar no en tenien cap constància.
El relat de Sumar, que ha exposat aquest dissabte Ernest Urtasun, és que la formació va assabentar-se aquesta setmana a través de les xarxes socials dels actes de violència masclista d'Errejón. El portaveu del partit ha assegurat que des d'un primer moment va començar un "recapte d'informació", amb exigència d'explicacions a Errejón, qui "va reconèixer els fets". "En aquell moment li vam exigir que abandonés tots els seus càrrecs", ha justificat el també ministre de Cultura, que ha titllat de "devastadores" totes les informacions que apareixen sobre el cofundador de Podemos. Finalment, ha demanat "disculpes" i ha admès que el cas crearà desafecció en els seus votants. No obstant això, ha tancat files amb Yolanda Díaz, desapareguda aquests dies per un viatge oficial del Ministeri de Treball a Colòmbia.
Urtasun ha deixat en l'aire, també, qui succeirà Errejón en els càrrecs que deixa vacants: portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, i encarregat d'elaborar la ponència política de l'assemblea que ha de celebrar el partit el mes de desembre. Ha argumentat que a partir dels pròxims dies ja tocarà respondre a aquestes preguntes; aquest dilluns Yolanda Díaz presidirà la reunió del grup parlamentari de Sumar a la cambra baixa, en la qual s'abordaran aquestes qüestions. Tampoc no ha contestat si l'escàndol Errejón debilita prou la formació per haver de suspendre l'assemblea de finals d'any. No ha fet valoracions, tampoc, sobre les repercussions polítiques del cas, ara que el partit està en hores baixes, Podemos ensuma sang i s'ha aixecat en armes contra Yolanda Díaz i el PSOE amb importants exigències en els pressupostos de l'Estat.
Más Madrid destitueix Loreto Arenillas
Aquest divendres, Más Madrid va destituir la diputada acusada d'encobrir una presumpta agressió sexual d'Íñigo Errejón. Es tracta de Loreto Arenillas, excap de gabinet del polític madrileny, que va maniobrar per encobrir i silenciar els tocaments que el polític hauria fet en una noia en un concert de Castelló el juny del 2023. El partit madrileny, doncs, ho sabia i ho va tapar. Més d’un any després, amb la policia ja investigant Errejón per violència masclista, la plataforma ha cessat Arenillas de totes les seves responsabilitats.
L’espai està triturat per dins. “No hauria pensat mai que podria perdre la presumpció d’innocència en el meu propi partit”, deixava per escrit Arenillas en un comunicat. En un text carregat de retrets, es declarava ser víctima d’un “abús” per part del partit madrileny, a qui acusava de no deixar-se explicar. Malgrat tot, en el seu comunicat, no explicava per què ho havia encobert. De fet, no ho desmentia.
🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.