Sumar ha decidit deixar plantat el PSOE i abstenir-se aquest dijous al Congrés dels Diputats en la votació de la presa de consideració de la reforma de la llei del Poder Judicial que els socialistes van pactar amb el PP. El grup parlamentari encapçalat per Yolanda Díaz considera, en un comunicat, que les mesures acordades entre els dos principals partits espanyols són “correctes però insuficients”. “Ens hauria agradat avançar més en la democratització de l’Estat”, apunten. Des de Sumar assenyalen que, com que es tracta d’una presa en consideració i, per tant, no es poden presentar esmenes, el grup ha decidit abstenir-se. En el mateix comunicat asseguren que el partit ha participat en la renovació dels vocals del CGPJ. “Però també volem advertir que el camí a la democratització de l’Estat no és amb el PP, sinó amb la majoria de la investidura”, assenyalen; malgrat que per a renovar els membres de la cúpula de govern del poder judicial es necessiten tres cinquenes parts de la cambra i, per tant, era imprescindible l’acord entre socialistes i populars. Tot i això, tirarà endavant amb els vots del PSOE i el PP.

Aquest passat dimarts, la vicepresidenta segona del govern espanyol va assenyalar que li agradaria avançar més passes en la regeneració democràtica. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Yolanda Díaz va afirmar que PSOE i Sumar comparteixen "la necessitat de canviar el Poder Judicial", especialment en les oposicions i les dificultats d'accés per a opositors que no es poden permetre estar anys sense treballar. L'endemà que el Tribunal Suprem fes una interpretació interessada de la llei d'amnistia per mantenir el seu acarnissament contra l'independentisme, la també ministra de Treball va insistir que, a causa d'una modificació legal del govern de Mariano Rajoy, els jutges són l'únic cos de l'Estat que no rendeix comptes de la seva actuació professional. És a dir, que els seus actes no poden tenir conseqüències.

Yolanda Díaz va denunciar que a la justícia espanyola "passen coses estranyes". Va recordar, per posar algun exemple, que el Consell General del Poder Judicial va fer un informe sobre la llei d'amnistia quan encara no existia la norma que té com a objectiu reparar la persecució judicial a l'independentisme. "Si vinguéssim d'un país llunyà i observéssim què fa el Poder Judicial ens sorprendríem", va afirmar.

El vot de Sumar no és decisiu

Sigui com sigui, el vot de Sumar serà irrellevant aquest dijous al Congrés dels Diputats. Perquè la presa en consideració comptarà amb la llum verda del PSOE i del PP, que suma amb escreix la majoria absoluta de la cambra. Compten, de fet, amb més de dos terços dels diputats al Congrés per a tirar-la endavant i avançar en la seva tramitació parlamentària. Però fa uns dies el portaveu de Sumar en aquest hemicicle, Íñigo Errejón, apuntava que el PSOE s’equivoca quan s’alia amb el PP perquè no és “un soci fiable”. Recordava que només pot comptar amb el bloc d'investidura per a tirar endavant l'agenda social i les mesures de regeneració democràtica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!