Crua batalla pel vot d'esquerres entre Sumar i Podemos. Les formacions que encapçalen Yolanda Díaz i Irene Montero han arribat aquest divendres a la cloenda de la campanya per les eleccions europees enmig d'una visible disputa per ocupar l'hegemonia a l'esquerra del PSOE. Un vot que, ara per ara, les enquestes auguren que escombrarà Sumar, si bé es pronostica que Podemos tindrà veu i s'emportarà un gruix important de vots que donarà representació al Parlament Europeu. Després de la batussa pública que va viure's l'estiu passat en el marc de les eleccions generals, amb el veto que va imposar la líder Yolanda Díaz sobre la figura de l'aleshores ministra d'Igualtat Irene Montero a les llistes de Sumar, ja s'esperava que l'enfrontament entre les dues famílies polítiques fos dura. I, malgrat alguns esforços de reconciliació, ho ha estat per moments. El que sorprèn, però, és veure que a la pràctica les diferències no són tan importants.
Sumar i Podemos han tancat la campanya amb uns discursos pràcticament calcats, amb més similituds que no pas contraposicions. Les polítiques progressistes han estat a l'epicentre dels missatges de les dues candidatures. Però, per sobre de tot, s'ha apel·lat al vot amb crits d'alerta per l'opció real que la ultradreta creixi al Parlament Europeu i acabi dictant les prioritats de la Unió durant els últims cinc anys. La guerra a Gaza també ha estat un element clau, amb missatges alabant Palestina i condemnant l'Israel de Benjamin Netanyahu.
Dues esquerres amb les mateixes prioritats
Ha estat la cap de llista de Sumar, Estrella Galán, la que més ha evidenciat aquestes prioritats per a la seva candidatura. En l'acte final des de València, i en una clara al·lusió a Irene Montero, ha afegit que "ningú els donarà lliçons" de com protegir els vulnerables, ni en la defensa de la causa palestina. En aquest sentit, ha fet una crida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per exigir-li que vagi més enllà i trenqui relacions diplomàtiques amb el "genocida" Netanyahu, que ha superat "tots els límits de la crueltat". Yolanda Díaz s'ha unit al missatge per aplaudir la feina del govern de coalició i disparar contra el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, i el seu Partit Popular, assegurant que la dreta no traurà tan bons resultats com s'espera. "L'odi no mobilitza ningú; paralitza, destrueix", ha afirmat. Des de Barcelona, el cap de llista dels Comuns, Jaume Asens, ha estat més explícit, animant a votar per "frenar la dreta i la ultradreta". "Ompliu les urnes d'esperança", ha clamat.
A la mateixa hora, des de Madrid, Irene Montero enviava un missatge similar, fent una crida a parar el "genocidi" a Palestina i situant-la com la feina "més urgent" després del 9 de juny. Sense tenir membres de Podemos ja al govern espanyol, l'exministra s'ha vist amb cor d'arribar a acusar l'executiu de coalició de "complicitat" amb Israel, i crítiques a Josep Borrell i José Manuel Albares. Ella mateixa també ha advertit de l'amenaça que suposa la dreta, i ha demanat omplir les urnes de "principis ètics i conviccions profundes", amb un missatge lleugerament més utòpic que els rivals de Sumar. "Sonarà idealista, sonarà ingenu, però em nego a resignar-me perquè si el món és injust, si el món és cruel, si les coses no funcionen, s'han de canviar", ha afirmat. A l'escenari també ha pujat Pablo Iglesias, qui s'ha encarregat de reivindicar la formació morada i el paper d'Irene Montero, després de la deserció provocada per Sumar.