La decisió del PSOE de fer pagar l’IRPF als treballadors que cobrin el nou salari mínim porta cua. Des del primer minut, s’han fet patents les profundes friccions al si del Govern espanyol entre els socialistes i Sumar per una decisió que també ha aixecat les crítiques i el recel de Junts, d’ERC, de Bildu i de Podemos. I del PP, que obre un nou front contra Pedro Sánchez. De fet, els morats i els populars ja han registrat al Congrés dels Diputats dues proposicions de llei per esmenar la posició dels socialistes, i els de Yolanda Díaz han anunciat que faran el mateix pas, però encara no l’han consumat. La majoria que va permetre la investidura de Sánchez torna a trontollar i pot tornar a generar sinergia amb el PP. Ha sigut la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui ha acabat optant per fer tributar l’SMI, mentre que Yolanda Díaz, la ministra de Treball, manté fermament que, com passava fins ara, n’ha de quedar exempt. “No té sentit; dono per fet que rectificaran”, reflexiona pels passadissos de la cambra baixa una destacada diputada de l’espai de Sumar.

 

La tensió ha esclatat enmig de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. “La pregunta no és si apujar o abaixar impostos, la pregunta és qui ha de pagar impostos. Creiem que la justícia fiscal comença per dalt, no per baix”, ha verbalitzat Yolanda Díaz. Quan li han preguntat per la decisió d’Hisenda de fer tributar l’SMI, la vicepresidenta segona i ministra de Treball ha estat clara: “Aquest debat no ha existit [al Consell de Ministres], no hi ha hagut cap deliberació ni comunicació. Me n’he assabentat per vostès”. I més tard hi ha insistit: “He parlat aquest matí amb María Jesús Montero en una comissió interministerial. Però, dic la veritat, ens n’hem assabentat per la premsa. És l’únic que puc dir, em remeto als fets”. I quan ha acabat la seva resposta, s’han pogut sentir a la llunyania, perquè el seu micròfon no estava encès, quatre paraules de Pilar Alegría, la portaveu del Govern espanyol: “Això no és així”. Una desacreditació pública en tota regla.

Poc després de la roda de premsa, Sumar ha anunciat que presentarà una proposició de llei per “garantir” que les persones que perceben l’SMI estiguin exemptes de tributar a l’IRPF. Fonts de la formació de Yolanda Díaz lamenten que sigui un “anunci que es fa de manera unilateral i sense consens amb el soci de Govern” i fan gala d’exercir la seva “autonomia parlamentària”. “El Ministeri d’Hisenda tenia i té els mecanismes per evitar aquesta mesura. Hauria de canviar d’opinió per garantir que les persones que estan a la part més baixa de la piràmide salarial no pateixin cap pressió fiscal”, subratllen les mateixes veus. De moment, Sumar encara no ha fet el pas. Altres fonts de la formació assenyalen que hi ha converses entre Hisenda i Treball per intentar portar la qüestió a bon port.

ERC, Junts, Bildu i Podemos critiquen la postura del PSOE

Altres socis del PSOE també aixequen la veu contra la decisió dels socialistes. “Em sembla una rucada que se li faci això a la gent que cobra tan poc”, ha lamentat Gabriel Rufián en declaracions al passadís del Congrés. El portaveu d’ERC a la cambra baixa ha argumentat que “està bé que s’apugi el salari mínim, però no està bé que se la castigui d’aquesta manera” i ha convidat el PSOE i Sumar a resoldre les seves diferències: “S’agrairia que ho fessin en la intimitat, potser qui ho fa per sortir als titulars és que no ho fa d’una altra manera”.

Per la seva banda, fonts de Junts consultades per ElNacional.cat denuncien que el debat hauria de ser “per què l’SMI és el mateix a Catalunya que a la resta de les comunitats autònomes quan el cost de la vida és molt més alt a Catalunya” (de fet, en aquesta mateixa línia es va expressar Carles Puigdemont fa tres setmanes, quan va defensar que les pensions dels catalans “tinguin en compte el cost de la vida”). “Massa sovint el Govern espanyol fa grans titulars: amb una mà diuen apujar el Salari Mínim Interprofessional i amb l’altra el fan tributar”, afegeixen les mateixes veus en ser preguntades per aquest mitjà.

“Suposa una retallada directa sobre l’augment de la quantia de l’SMI i no és una mesura que sigui conforme als principis de progressivitat, que ha de començar per les rendes més altes, no per les més baixes”, denuncien fonts de Bildu, que adverteixen que això “afectarà especialment les persones solteres i majoritàriament joves, un dels sectors que més precarietat i desigualtat pateixen”. Els abertzales avancen que donaran suport que es mantingui l’exempció existent fins ara. Davant dels micròfons, el diputat Oskar Matute ha reprovat que la decisió del PSOE suposa “començar la casa per la teulada” i ha sostingut que a Espanya “cal una reforma fiscal com el menjar”.

I en uns termes semblants s’ha expressat Podemos. La formació morada ha registrat al Congrés una proposició de llei amb un únic article: “En cap cas es practicaran retencions per rendiments de la feina d’aquells treballadors i treballadores que percebin el Salari Mínim Interprofessional”. En una atenció als mitjans de comunicació, la secretària general de la formació, Ione Belarra, ha presentat com un “absolut escàndol democràtic” i una “broma de mal gust” que la Moncloa estigui “perdonant els impostos a les empreses energètiques al mateix temps que les persones que cobren el Salari Mínim Interprofessional començaran a pagar impostos”. I ha disparat amb duresa contra els socialistes: “És un exemple molt clar d’allò a què es refereix la gent quan diu you have been PSOED, aquest és un Govern que només busca generar un titular per sortir a la televisió, però les mesures que porta a la pràctica no milloren la vida de la gent”.

Feijóo demana al PSOE que “deixi d’allargar aquesta agonia als més vulnerables”

I el PP també ha aprofitat la seva oportunitat per ficar el dit a la llaga. “Aquest Govern vol fer caixa a costa dels que cobren el salari mínim, quedant-se amb la meitat de la pujada. És un bon negoci: apugem el Salari Mínim, el pagaran d’altres, i nosaltres ens en quedem la meitat”, ha denunciat aquest matí Alberto Núñez Feijóo en un discurs davant els diputats i senadors populars. El líder del PP ha demanat que les persones beneficiàries de l’SMI no tributin a l’IRPF amb l’objectiu que el “principal guanyador no sigui el Govern espanyol i el Ministeri d’Hisenda”. “El que els demanem és que deixin d’allargar aquesta agonia als més vulnerables”, ha conclòs.

 

Hores després, el PP ha registrat una proposició de llei al Congrés i al Senat per “exigir” al Govern espanyol que eximeixi de tributació la pujada de l’SMI. “Aquesta pujada suposa un gran negoci per a l’executiu de Sánchez, perquè les arques de l’Estat es quedaran pràcticament amb el 50% de l’increment”, lamenten fonts del PP, que esgrimeixen que, amb la “decisió injusta” de Sánchez, el Govern espanyol s’emportaria 214 euros de l’empresari i 346 euros del treballador, amb la qual cosa recaptaria un total de 560 euros “sense moure un dit”. “Clarament, és una jugada rodona per al Govern espanyol, que apuja el salari mínim, però el paguen empresaris i treballadors perquè la major part d’aquest increment se l’emporti la ministra d’Hisenda”, recalquen les mateixes veus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!