El número dos de la candidatura de Sumar-En Comú Podem per Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat l'amnistia com una via per a desbloquejar la situació a Catalunya. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Pisarello ha dit que aquesta no és l'única eina disponible, però que "si hi ha voluntat política és possible". Pisarello ha defensat que el suport dels partits independentistes al PSOE no pot ser "un xec en blanc". En la mateixa línia, en un article a Eldiario.es, apunta que ara hi ha "una majoria parlamentària que està en condicions propícies per a posar en marxa aquest tipus de mesures de desjudicialització i de desbloqueig institucional". Alhora, apunta que una eventual amnistia no implica un oblit polític del passat. D'altra banda, ha dit que la socialista balear Francina Armengol, un dels noms que sonen per a presidir el Congrés, seria una bona candidata.
La Mesa del Congrés
A 48 hores de la constitució de la cambra baixa, Pisarello ha dit que Francina Armengol és "una bona candidata" perquè "és dona" i "està compromesa amb la plurinacionalitat". "No em sembla un mal nom", ha assenyalat. Sobre si ell repetirà a la Mesa, ha dit que no ho veu "imprescindible". Després que Sumar encarregués a l'exdiputat dels comuns Jaume Asens les converses amb Junts per intentar una possible investidura de Pedro Sánchez, Pisarello ha dit que les converses són "permanents" i ha apel·lat a mantenir-les en la "màxima discreció".
Pisarello apunta que els indults van ser una decisió "valenta i intel·ligent", però que no han estat "suficients per a restaurar plenament el principi de pluralisme polític i de plurinacionalitat". El diputat electe ha dit desconèixer si l'amnistia ja s'està negociant en les converses amb els grups per a configurar la Mesa. "La Mesa és un primer pas i això no vol dir que hagi de ser un xec en blanc; cal indicis clars de compromís d'un mínim full de ruta", ha raonat Pisarello, que creu que això passa "per entendre que a Catalunya hi ha una situació anòmala".
D'altra banda, Pisarello ha dit que el Congrés podria aprovar una llei d'amnistia "amb les majories necessàries" i que s'hauria de veure què diu el Tribunal Constitucional si el PP la recorregués. "Per sort, ara hi ha una majoria que no és la majoria obedient al PP que teníem fa uns anys", ha dit, en referència a la composició de l'òrgan judicial.
Els contraris a l'amnistia
Precisament aquest dilluns a la tarda l'exvicepresident del Parlament Josep Costa es mostrava contundent amb l'amnistia: "Cadascú farà el que cregui convenient, però amnistia no en el meu nom". En una piulada, Costa va carregar contra una de les claus que marquen les negociacions entre el PSOE, Sumar, ERC i Junts per a la formació de govern després de les eleccions generals del 23-J. "'Amnistia i aquí no ha passat res' era ja el 2017 l'agenda de l'autonomisme per enterrar l'1-O. Si continuem la lluita independentista demà hi haurà més represaliats i serà estèril. Si no, és un indult en gran", va criticar.