Sumar mou fitxa per al Sàhara. La formació liderada per Yolanda Díaz ha plantejat una bateria de propostes al Congrés dels Diputats per tal de sortir en defensa del poble sahrauí, que encara pateix les conseqüències de l'abandonament unilateral d'Espanya del territori africà als anys setanta. En una compareixença, diversos representants han volgut recuperar una proposta de llei —registrant-la de nou a la cambra baixa— per concedir la nacionalitat espanyola, sota la modalitat de carta de naturalesa, als sahrauís nascuts mentre el Sàhara Occidental estava sota sobirania espanyola, així com als seus descendents.

La població ha estat durament perseguida pel Marroc des de fa ja mig segle, en el marc de la pugna per la sobirania del territori en disputa. En aquesta línia, Sumar també ha defensat la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara per resoldre la crisi. Curiosament, la formació de l'esquerra alternativa va eliminar del seu darrer programa electoral cap referència a una consulta sobre la independència de Catalunya.

Sumar també ha vinculat la situació a Palestina amb la que es viu al Sàhara. La diputada d'origen sahrauí Tesh Sidi ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que si denuncia l'ocupació il·legal dels territoris palestins per part d'Israel, per coherència, hauria de fer el mateix amb l'ocupació del Marroc al Sàhara. "No és coherent per part del president del Govern denunciar l'ocupació il·legal d'Israel, les pràctiques que està aplicant Israel i no denunciar el mateix amb el Marroc. És el mateix cas, és un cas d'ocupació", ha plantejat la parlamentària per a demanar valentia a l'hora de fomentar l'autodeterminació del territori africà.

La nacionalitat per als sahrauís

Sidi ha manifestat que és un "orgull" poder registrar iniciatives com aquesta. Ha recalcat que la llei és un "exercici de memòria restaurativa" per a aquesta generació a la qual es "va arrabassar" la ciutadania espanyola i la dels qui van néixer en els camps de refugiats de Tinduf. "Naixem en uns llimbs legals a causa d'aquesta falta de responsabilitat de l'Estat espanyol amb el poble sahrauí, perquè hem de recordar que no solament hi ha llaços de solidaritat, sinó també responsabilitat legal", ha apuntat.

Al seu torn, ha desgranat que l'única via per als sahrauís passa per la lliure autodeterminació i ha demanat que Espanya sigui un actor que "lideri la descolonització" del Sàhara, per a això ha d'allunyar-se òbviament de donar suport a les tesis de la "dictadura" del Marroc, en referència al gir del president i del Ministeri d'Exteriors d'avalar el pla d'autonomia de Rabat. Per tant, ha insistit que el poble sahrauí ha de ser consultat per a la seva autodeterminació i toca ser "valent", atès que el mateix que es demana per als palestins ha d'aplicar-se també per als sahrauís.