Sumar, el partit fundat per Yolanda Díaz el 2023, culmina aquest cap de setmana una assemblea en la qual ha renovat lideratges orgànics: Lara Hernández i Carlos Martín seran els nous dirigents, mentre que Díaz serà el seu número 3 i se centrarà en el seu paper institucional com a cara visible del partit en el govern de Pedro Sánchez, on exerceix com a vicepresidenta segona i ministra de Treball. La líder de facto de l'espai polític no ha assistit a l'assemblea d'aquest dissabte per "motius d'agenda", si bé la clausurarà aquest diumenge en un acte a què estan convidats representants d'altres partits. Aquesta renovació arriba després de la clatellada pel partit que va suposar la denúncia per agressió sexual contra el portaveu de Sumar en el Congrés, Íñigo Errejón, i els dubtes sobre si els altres dirigents de l'espai polític ho sabien abans d'esclatar com a escàndol i el van tapar; i també després de la renúncia d'una de les cares visibles del partit, l'escriptora i fins fa poc responsable de comunicació Elizabeth Duval, en constatar les "limitacions de la política partidista".

La llista de renovació ha estat aprovada gairebé per unanimitat, amb un 93% dels suports en una assemblea de partit que ha transcorregut sense incidents ni conflictes interns destacables. Els 500 delegats de l'assemblea han votat presencialment o telemàticament els nous òrgans (coordinació general, grup coordinador i comitè de garanties), així com els documents polítics i organitzatius que marcaran el rumb del partit. Amb aquest nou lideratge, Sumar dona per superada l'etapa d'interinitat que vivia el partit després de la renúncia de Yolanda Díaz al seu càrrec de coordinadora general pels mals resultats de la formació en les eleccions europees del mes de juny passat.

"Entesa" amb Podem

Què canvia aquesta refundació? Sumar, que abans que partit va ser una coalició electoral per englobar alguns dels principals partits d'esquerres sota el lideratge de Yolanda Díaz de cara a les eleccions de juny de 2023, ara renuncia a ser una formació paraigua que englobi aquests altres partits aliats —Esquerra Unida, Comuns, Más Madrid o Compromís— i assumeix que és un més, que haurà de teixir aliances electorals i eventualment celebrar primàries.

A més, el partit es compromet a evitar "acords d'última hora després d'enfrontaments públics", la qual cosa és una referència clara a la crisi amb el Podem de Ione Belarra i Irene Montero per configurar les llistes electorals del 2023, quan es van denunciar vets i una falta de democràcia interna i excés de personalisme per part de Díaz. Després d'assumir el lideratge visible de l'espai que llavors era Unidas Podemos després de la marxa de Pablo Iglesias, Yolanda Díaz, que venia d'Esquerra Unida i les Marees gallegues, va reconfigurar l'espai entorn d'ella, el que va portar a la ruptura amb les seves antigues companyes de coalició i, eventualment, a rebre crítiques velades fins i tot d'aliats propers com IU i Compromís. Ara, l'assemblea ha aprovat una proposta per arribar a un "entesa" amb totes aquestes altres forces polítiques, inclòs Podems.

Jornada de 32 hores i "Estat federal, plurinacional i republicà"

En les altres resolucions, Sumar planteja avançar cap a la jornada laboral de 32 hores setmanals, redistribuir els beneficis empresarials entre els mateixos treballadors o prohibir la compravenda d'immobles amb finalitats especulatives. El partit de Yolanda Díaz també ha aprovat en la seva assemblea una esmena on defensa una reforma constitucional per avançar en un model d'Estat federal, plurinacional i republicà. D'altra banda, Sumar ha rebutjat una esmena que demanava la sortida de l'OTAN, si bé ha incorporat altra en la que advoca per establir noves aliances amb els països de la Unió Europea en seguretat i defensa, "reduint gradualment la dependència d'aliances amb socis com els Estats Units".

En la inauguració de l'assemblea ha intervingut el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que ha presumit de donar la baralla en el govern de coalició amb la no-tributació del salari mínim interprofessional (SMI) o la reducció de la jornada laboral. Al llarg del dia hi ha hagut debats sobre temes com a habitatge, feminisme i democràcia, i entorn de les 20.30 s'han anunciat els resultats de les votacions i ha pres la paraula la nova líder del partit, Lara Hernández, per agrair la participació dels assistents, que han corejat 'Mazón, dimissió.'

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!