Sumar ja té direcció transitòria per l’etapa que va de la dimissió de Yolanda Díaz a l’elecció d’un nou líder. Segons confirmen a ElNacional.cat fonts del partit, es tractarà d’un òrgan format per quatre dirigents, que són tres madrilenys i una lleonesa: Lara Hernández (actual secretària d'Organització), Elizabeth Duval (responsable de comunicació), Txema Guijarro (secretari general del grup parlamentari al Congrés dels Diputats) i Rosa Martínez (secretària d'Estat de Drets Socials). El grup coordinador, segons assenyalen aquestes mateixes fonts, es mantindrà a la capitania de l'organització fins que se celebri el mes d'octubre una assemblea per escollir un nou líder. Fins llavors, assumiran les tasques que han estat fins ara responsabilitat de Yolanda Díaz.
Així ho ha acordat el màxim òrgan de direcció de Sumar, que està compost per 80 membres i que s'ha reunit aquest dijous a la tarda. Minuts abans de la trobada, el portaveu del partit, Ernest Urtasun, ha recordat que la formació ha d'endinsar-se ara mateix en un "procés de reflexió". El també ministre de Cultura ha insistit en el mateix discurs que ha entonat Yolanda Díaz en els darrers dies: que ara mateix és prioritari mantenir sana la coalició al govern espanyol. De fet, Díaz es mantindrà com a vicepresidenta segona de l'executiu presidit per Pedro Sánchez, com a mínim durant els pròxims mesos.
La direcció de Sumar ha decidit també aquest dijous crear un grup de treball per elevar les propostes de Sumar pels nous pressupostos generals de l'Estat pel 2025, amb col·laboració amb tots els socis que formen part de la confluència d'esquerres. Sigui com sigui, Yolanda Díaz ha insistit aquests darrers dies que ella continua dins de Sumar. De fet, el portaveu del grup parlamentari al Congrés, Íñigo Errejón, va assenyalar aquest dimarts que la vicepresidenta segona de l'executiu de Pedro Sánchez continua sent el "principal actiu polític i electoral" de l'organització.
Aquest dijous al matí, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha manifestat que la coalició electoral que va sorgir en les passades eleccions generals continua "ferma, estable i robusta" amb bona relació entre tots els partits. D'aquesta manera, assenyalava que Sumar és un element més d'aquesta confluència i que ha de prendre les seves decisions sobre la seva situació interna.
Això sí, socis de Sumar com Más Madrid, IU i Compromís ja han apuntat que el futur de l'espai passa per donar més pes a les organitzacions polítiques, millorar la coordinació creant una 'Mesa de la coalició' i fixar mètodes democràtics per a la presa de decisions. Un dels dubtes de cara al futur és què passarà amb Podemos, i si la crisi a Sumar obre la porta a una nova entesa amb la formació morada.