Sumar també s’inclina per vetar aquest dijous l'admissió a tràmit al Congrés dels Diputats de la proposició no de llei de Junts per Catalunya en la qual s'insta Pedro Sánchez a sotmetre's a una qüestió de confiança. Així ho ha donat a entendre aquest dimecres Gerardo Pisarello, membre del grup parlamentari de Yolanda Díaz i també membre de la Mesa de la cambra baixa. El diputat ha assegurat que la seva formació “no votarà igual que el PP”. Els populars ja han confirmat el seu ‘sí’ a la iniciativa plantejada pel partit de Carles Puigdemont, mentre que fonts del PSOE ja han assenyalat que s'hi oposaran. Però alhora ha recordat que el grup parlamentari de Sumar celebrarà aquest mateix dimecres a les quatre de la tarda una reunió per decidir de forma definitiva el sentit del seu vot. Ha insistit, també, que aquesta formació vol “mantenir la majoria de la investidura”. Davant d’això, ha instat el PSOE a fer “gestos de reconeixement” cap al president de la Generalitat a l’exili.
És a dir, ha avalat que Pedro Sánchez es reuneixi amb Carles Puigdemont a Brussel·les. Però ha asseverat que es poden fer altres coses més enllà de reunions: “Sempre hi ha marge per fer coses, i instem a negociar per no arribar a la situació” de trencament de la majoria que fa un any i mig va mantenir la Moncloa en mans del PSOE i no de PP i Vox. “S’ha de ser valent”, ha afegit Pisarello en declaracions a la cadena SER. De fet, ha explicat que Sumar es va assabentar aquest dimarts a través dels mitjans de comunicació que el PSOE s’inclina per tombar la proposició no de llei de Junts per Catalunya; no hi va haver abans una comunicació entre socis de govern.
La Mesa del Congrés dels Diputats està composta per quatre membres del PP, tres del PSOE i dos de Sumar. És per això que el desenllaç de la qüestió de confiança està en mans del grup parlamentari de Yolanda Díaz des que aquest dimarts fonts d’alta jerarquia del PSOE van començar a esbombar que la seva intenció és ara mateix fer cas omís dels ultimàtums de Carles Puigdemont i vetar la iniciativa sobre la qüestió de confiança. Membres de Sumar sempre han expressat en privat a ElNacional.cat que no veuen cap impediment perquè es debati a la cambra la iniciativa de Junts, però una altra cosa és el respecte que aquesta formació tingui pel seu matrimoni amb el PSOE. Ja ho ha reconegut el mateix Pisarello: "Tenim reunió per decidir què farem a partir del que ens digui el PSOE, del que digui Junts i la resta de socis".
Els lletrats del Congrés, fa tres setmanes, van emetre un informe per a la Mesa en el qual s’assenyalava que prendre qualsevol de les dues decisions seria correcte, però en tot cas avalaven admetre la qüestió de confiança plantejada per Junts en forma de proposició no de llei. Els serveis jurídics de la cambra insistien que els grups parlamentaris ja tenen una eina —la moció de censura— per retirar-li la confiança a l’actual govern i col·locar un nou president de l’executiu, però alhora insistien que una proposició no de llei no té mai efectes jurídics i que, per tant, també es podria acceptar un debat sobre aquesta matèria.
Urtasun: "No hi ha cap escenari que justifiqui la qüestió de confiança"
Més tard, en declaracions a La Sexta, també Ernest Urtasun ha aprofundit en el 'No' de Sumar a la proposició no de llei de Junts per Catalunya. "No hi ha cap escenari que justifiqui la qüestió de confiança" ha dit el portaveu de la formació alhora que ha insistit que aquest mecanisme és una prerrogativa del president del govern espanyol per intentar sortir reforçat a la cambra o llavors ser forçat a dimitir. "Ja hem dit que no farem al Congrés res que contravingui el reglament ni tampoc que afavoreixi PP i Vox", ha assenyalat tot emmarcant els ultimàtums de Junts en un "marc negociador" que és "lògic en política". Malgrat tot, també ha creuat els dits perquè en les pròximes hores s'arribi a una "solució política" en la relació del PSOE amb els independentistes que no faci dinamitar la majoria de la investidura.
Turull torna a advertir el PSOE i la Moncloa manté la negativa
Aquest dimarts, el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, va advertir que el partit prendrà decisions que no agradaran al PSOE en cas que els socialistes s’oposin a admetre la iniciativa de Junts per la qual s’insta el Congrés dels Diputats a pronunciar-se sobre l’exigència a Pedro Sánchez de sotmetre’s a una qüestió de confiança. "Si els socialistes no estan disposats a tirar parets mestres, no sé per què ens han escollit a nosaltres com a socis d’investidura", va manifestar. De fet, Carles Puigdemont ha convocat el secretariat permanent del partit aquest divendres a Brussel·les, des d'on els juntaires anunciaran novetats en les relacions amb el PSOE.
Minuts més tard, el govern espanyol mantenia la seva negativa que Pedro Sánchez se sotmeti a una qüestió de confiança tal com li exigeix Junts per Catalunya. Preguntada en roda de premsa sobre la proposició no de llei de la formació independentista en què s’insta el cap de l’executiu a sotmetre’s a aquesta prova de foc, la ministra portaveu, Pilar Alegría, va insistir que la prerrogativa de la qüestió de confiança està només en mans del president del govern espanyol. I va manifestar que els socialistes també s’oposen “al fons” de la iniciativa de Junts que haurà d’avaluar-se aquest dijous a la Mesa del Congrés dels Diputats, més enllà de la “forma”: “La pregunta és 'per què?', ja que complim amb els compromisos amb la resta de formacions; complim amb el que està a les nostres mans”.
Paral·lelament, i amb els micròfons apagats, la sala de màquines de la Moncloa va més enllà i emmarca els ultimàtums de Junts al PSOE en un mer “joc de pressions”. “Com a joc polític és genial”, asseveren aquestes mateixes fonts, que apunten que presentar una qüestió de confiança en forma de proposició no de llei “és joc brut”. També alerten els independentistes que han de ser “creïbles” i que poden sentir-se “frustrats si les coses no acaben sortint com esperen”.