Sumar considera que la marxa de Podemos al grup mixt del Congrés dels Diputats és "una flagrant ruptura i incompliment de l’acord de coalició electoral" i suposa "una gran deslleialtat als més de tres milions" de votants. Així ho ha denunciat en roda de premsa la portaveu parlamentària de Sumar, Marta Lois, que ha expressat la sorpresa de la direcció política del grup parlamentari, encapçalada per Yolanda Díaz, per aquesta decisió, de la qual s’han assabentat "pels mitjans de comunicació" aquesta mateixa tarda sense "cap explicació política prèvia".

Un dels arguments que ha esgrimit Podemos per justificar la seva sortida del grup parlamentari ha sigut que al costat de Sumar "no se li ha permès fer política en forma d'intervencions o de presentar proposicions de llei", en paraules del diputat Javier Sánchez Serna. Lois li ha replicat argüint que des de Sumar no comparteixen "aquesta visió una mica victimista de Podemos" i insistint que "totes i cadascuna de les decisions" que s'han adoptat al grup de Sumar s'han pres "de manera democràtica i per consens a la direcció política".

En paraules de la portaveu del grup, la direcció de Sumar "lamenta" la decisió de Podemos i es mostra "molt sorpresa" per la seva sortida del grup parlamentari. Amb aquesta ruptura, Lois considera que Podemos trenca el pacte de coalició electoral que van signar Sumar i Podemos el juny "pel conjunt de la legislatura" i "trenca amb l'esperança i la il·lusió de més de tres milions de ciutadans i ciutadanes".

I ara què?

Marta Lois ha recordat que el govern espanyol està sotmès "constantment a una fustigació per part del bloc reaccionari de les dretes" i ha reclamat "estar a l'altura del moment històric". Així mateix, ha reconegut que no li "passa pel cap" que "cap diputat de Podemos vulgui remar en contra o vulgui posar en risc el govern espanyol progressista".

La portaveu també ha reconegut que caldrà valorar la composició de les comissions i que, "per lògica i per coherència", si Podemos marxa del grup, "hi haurà una remodelació de les comissions". Sobre les eleccions de l'any que ve a Galícia i al País Basc, ha reclamat "respectar les decisions polítiques que s'adoptin a les direccions autonòmiques".

Un camí de desavinences que acaba amb la marxa de Podemos al grup mixt

La ruptura definitiva de la relació entre Podemos i Sumar ha arribat aquest dimarts a la tarda, quan la formació morada ha anunciat que els cinc diputats de Podemos abandonaran el grup parlamentari de Sumar per passar al Grup Mixt amb l'objectiu de garantir la seva "capacitat de fer política" a la Cambra Baixa, segons ha manifestat en roda de premsa Javier Sánchez Serna. El diputat de Podemos per Múrcia ha lamentat que "s'ha demostrat impossible" fer-ho des del grup parlamentari de Sumar. D'aquesta manera, el Grup Mixt passarà a estar integrat per vuit diputats (els cinc de Podemos i els del BNG, UPN i Coalició Canària) i el grup parlamentari de Sumar quedarà amb 26 parlamentaris.

La sortida de Podemos del grup parlamentari de Sumar consuma la trencadissa entre ambdues formacions. La tensió va cristal·litzar quan Irene Montero va ser exclosa de les llistes electorals del 23-J, va aprofundir-se en els debats d'investidura, en els quals Podemos no va poder intervenir, va accentuar-se arran de l'acord PSOE-Sumar, un pacte que Podemos va admetre que no coneixia, i va tocar fons amb la configuració del nou Consell de Ministres, del qual Podemos en va quedar fora.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!