"Aquest imam era molt estrany, i difícilment se'l veia pel carrer. Anava de la mesquita a casa i de casa a la mesquita, però sempre sol". És part de la declaració de Driss Oukabi, detingut com a integrant de la cèl·lula dels atemptats de Barcelona i Cambrils i germà d'un dels terroristes morts, Moussa Oukabi.
La documentació de Driss Oukabi es va trobar a dins la furgoneta de la Rambla i els Mossos d'Esquadra el van detenir el mateix 17 d'agost. La seva declaració, juntament amb la del supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar, Mohamed Houli, és determinant per desarticular la cèl·lula i, més enllà dels fets, portar la investigació cap als seus orígens.
En quin moment es forma, quan es radicalitzen els joves de Ripoll i quan defineixen els seus objectius?
Driss Oukabir explica que dos mesos abans dels atacs el seu germà Moussa Oukabir va començar a retreure a la seva germana que no es relacionés només amb musulmans, que fumés, que sortís de festa i que havia de centrar-se en resar i en Déu.
També va detectar que el seu germà va deixar d'anar amb els seus amics de sempre, i va començar a relacionar-se amb un grup concret de nois musulmans. El grup estava format per Hussain Abouyaaqoub, Mohamed Houli Chemlal, Omar Hichamy, Mohamed Hichamy, Youness Abouyaaqoub, Said Aalla i el mateix imam de la mesquita, Abdelbaki es Satty. Eren els joves de Ripoll que van morir en l'atemptat de Cambrils i el conductor de la furgoneta de la Rambla de Barcelona que van abatre els Mossos dies després a Subirats.
Tres mesos abans dels atemptats l'imam havia marxat de la mesquita de Ripoll per anar al Marroc, on suposadament, segons Driss Oukabir, tenia la dona embarassada.
Segons el seu testimoni recollit en el sumari, una vegada va marxar l'imam, el seu germà va començar a anar amb els joves de la cèl·lula tot el dia i a vegades durant dos dies seguits a Barcelona, a Cornellà o a Tarragona. Driss Oukabir explica que li deia que anaven a resar a la mesquita de Cornellà.
Recorda que el seu germà Moussa Oukabir li deia que era molt bon imam, perquè els ensenyava l'Alcorà i a resar. La família va notar un canvi en el comportament de Moussa. Segons el seu germà va canviar la manera de vestir i de pentinar-se. Resava molt més; de fet, assegura que "resava més cops dels que tocaven, arribant a repetir-ne algun". La primera pregària del dia no la feia, però, "perquè pensava que la policia el controlaria".
El primer que es va acostar a l'imam va ser Youssef Aalla. Driss Oukabir relata que un dia va veure l'imam i Youssef Aalla corrent per la ruta del Ferro, la via verda que va des de Ripoll fins a Sant Joan de les Abadesses.
L'apropament va seguir després amb Mohamed el Ghazi i Youness Abouyaaqoub. Moussa Oukabir, Mohamed el Ghazi i Youness Abouyaaqoub són precisament els components més grans de la cèl·lula. Després, l'imam Abdelbaki es Satty va captar els més joves. Primer Omar, germà de Mohamed Hichmay, després Mohamed Hichamy i finalment Hussain Abouyaaqoub, Said Aalla i Moussa Oukabir.
A la mesquita de Ripoll, en acabar les pregàries Mohamed Hichamy, Younes Abouyaaqoub i
Yousef Aalla anaven al domicili particular de Abdelbaki es Satty i allà els justificava l'ús de la violència en nom de l'Islam radicalitzant-los ideològicament amb violència d'etiologia gihadista, els deia que ser un màrtir per l'islam era una cosa bona, oferint-los de facto la idea del paradís per si morien durant els atemptats.
L'imam Abdelbaki es Satty munta una cèl·lula amb Mohamed Hichmay, Youssef Aalla i Youness Abouyaaqoub com a centre de l'aparell logístic. De fet, són ells els encarregats de preparar els explosius.
És en aquest moment quan Moussa Oukabir comença a dir al seu germà que volia fer la gihad. Va començar a veure vídeos de contingut gihadista en una tauleta que no era seva. Els vídeos estaven gravats en una targeta de memòria i els miraven a la tauleta "perquè la policia no els agafés", segons explica Driss Oukabir.
En el transcurs de la seva declaració Driss Oukabir recorda que el seu germà li va dir una vegada que no aniria a Síria a lluitar "perquè a la televisió havia sentit que ho podia fer aquí".
Aquesta declaració es complementa amb la de l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar el dia abans dels atemptats. El relat de Mohamed Houli Chemlal explica que Youssef Aalla, Youness Abouyaaqoub i Mohamed Hichamy li van proposar participar en els atemptats contra els monuments, amb explosius i de nit. Explica que el dia de l'explosió feia dos mesos que preparaven els explosius i que l'imam apareix en el tram final per accelerar el procés.
De la seva declaració, la policia conclou que Abdelbaki es Satty "ocuparia el càrrec d'emir i líder ideològic d'aquesta cèl·lula terrorista, fent les funcions d'adoctrinament dels seus integrants; un grup conformat per amics i familiars amb relacions properes entre ells, i per tant era un grup endogàmic pel que fa a les seves relacions interpersonals".
Viatge a París i robatori a Campdevànol
Setmanes abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils Moussa Oukabir va anar a París. Va explicar al seu germà que hi havia anat amb moto i amb un amic. Entre els amics d'Oukabir, n'hi ha dos que tenien motocicletes de gran cilindrada: Mohamed el Ghazi i Youness Abouyaaqoub.
Tampoc se n'amaga del robatori que va fer a l'empresa de Campdevànol Soldatal. Moussa Oukabir explica al seu germà que Mohamed el Ghazi va entrar a robar a l'empresa Soldatal juntament amb Said Aalla i Youness Abouyaaqoub. Es van endur 15.000 euros. Abouyaaqoub havia treballat en aquesta empresa fins que el van acomiadar.
Said Aalla també va entrar a robar al restaurant can Canaules, on havia treballat anteriorment.
La radicalització, el 2016
Un any abans de l'atemptat, però, apareix una amenaça terrorista contra la Sagrada Família. Els investigadors creuen que coincideix amb el moment de radicalització de la cèl·lula dels joves de l'atemptat a Barcelona.
Era el 9 d'agost del 2016. Els Mossos d'Esquadra investigaven la imatge que va difondre el Daesh, on es veuen diferents monuments de tot el món. Per primera vegada en una imatge d'aquest tipus hi apareix un monument de Barcelona: la Sagrada Família. El símbol barceloní compartia missatge amb la Torre de Pisa, l'Estàtua de la Llibertat, el Colosseu de Roma, el Big Ben de Londres i l'Òpera de Sidney. Sobrevolant els monuments, dos avions comercials que recorden els atemptats a les Torres Bessones de Nova York l'11 de setembre del 2001.
Segons consta en el sumari, "si es valora la data en què es publica aquesta infografia, s'aprecia que pot correspondre aproximadament amb el període en què Abdelbaki es Satty ja hauria començat la radicalització dels membres de la cèl·lula terrorista".
En aquell moment, però, la lluita antiterrorista no sembla que donés credibilitat a l'amenaça, o almenys no ho fan públic.
El sumari, però, reflecteix que un dels objectius de la cèl·lula terrorista era la Sagrada Família.
Mohamed Houli, el supervivent de l'explosió d'Alcanar, declara que "un dels objectius de la cèl·lula era atemptar contra diverses esglésies de Barcelona", i especificava únicament la de la Sagrada Família".