Oriol Junqueras: "El dret a l'autodeterminació forma part de l'ordenament jurídic espanyol". El vicepresident i líder d'ERC planta cara a Pablo Llarena en la seva declaració al Tribunal Suprem posterior al processament.
Als àudios del sumari, al qual ha tingut accés El Nacional de forma íntegra, hi ha la declaració que fa Oriol Junqueras al Tribunal Suprem després del seu processament, el 16 d'abril del 2018, en què defensa de manera contundent el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Un dret avalat per la llei espanyola.
"Un referèndum no és un delicte", diu ferm Oriol Junqueras, que, a més, afirma davant el magistrat que "la participació ciutadana està emparada per les llibertats fonamentals".
En la mateixa declaració, Junqueras explica que el 27 d'octubre es va fer una declaració d'independència, que mai s'ha qüestionat la línia política d'ERC sobre la independència de Catalunya, que la sentència de l'Estatut l'any 2010 marca un punt d'inflexió entre el govern de l'estat i el català, que acaba marcant el full de ruta per complir el mandat democràtic que Junts pel Sí obté a les urnes a les eleccions de la tardor del 2015.
El líder d'ERC exposa que sempre s'ha buscat el pacte i la negociació, però que no s'ha obtingut cap mena de resposta i que, davant d'aquest mur, el 27-O es proclama la independència.
Sobre el referèndum de l'1-O, Junqueras explica que no s'hi va gastar ni un sol euro i que no sap què és el document Enfocats. També, que no va poder votar al col·legi on sempre ho fa perquè els Mossos d'Esquadra li ho van impedir, a ell i a tothom. El col·legi electoral d'Oriol Junqueras, a Sant Vicenç dels Horts, el va precintar la policia catalana, tal com va demanar la magistrada del TSJC Mercedes Armas. I Junqueras també destaca que ho van fer "preservant la convivència".
Quan acaba la declaració, el vicepresident fa un al·legat dels seus drets fonamentals com a investigat. Afirma que el Tribunal Suprem no és competent per jutjar-lo ni investigar-lo, que hi ha procediments paral·lels, que pateix indefensió i que s'han vulnerat els seus drets de representació política i les seves llibertats fonamentals, a més del principi de legalitat.
"Mai, mai, mai, mai dels mais"
Com en totes les declaracions que fa al Tribunal Suprem, Junqueras nega la violència com a via per aconseguir la independència. De fet, és el supòsit de violència el que manté el delicte de rebel·lió, tant pel que fa a la fiscalia com al magistrat Pablo Llarena, que el 21 de març va comunicar el processament a cada un dels investigats.
"Estem convençuts que allò que legitima i justifica la nostra actuació és allò que preserva valors com la convivència, el bé comú, la dignitat de les persones... Tot allò que es pot fer de manera cívica i pacífica. Totes les declaracions han anat sempre en aquest sentit"; així defensa Junqueras la no-violència.