El Comitè d’Afers Jurídics ha aprovat aixecar la immunitat de Clara Ponsatí amb un informe en què s'atribueix a l’eurodiputada un delicte pel qual no està investigada. L'euroordre del jutge instructor, Pablo Llarena, vincula l'exconsellera d'Ensenyament a un delicte de sedició, però l'informe de l'Eurocambra n'hi atribueix també un de malversació de cabals públics que el jutge no contempla.
L'aixecament de la immunitat de Ponsatí es va aprovar ahir al Comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra, junt amb els suplicatoris de Carles Puigdemont i Toni Comín, i està previst que se sotmeti a votació en el ple del Parlament de la setmana del 8 de març.
Malversació
L’informe elaborat per l'eurodiputat ultra búlgar Angel Dzahambazki, assenyala que s’ha demanat el suplicatori de Clara Ponsatí per acusacions d'un "presumpte delicte de sedició, segons els articles 544 i 545 del Codi Penal espanyol, i d'un delicte de malversació de fons públics, previst a l’article 432 del Codi Penal en relació amb l’article 252 del mateix text". A partir d'aquí i després de desplegar el seu argumentari, l'informe conclou que s’accepta suspendre la immunitat de l’eurodiputada perquè sigui jutjada i demana que així es comuniqui a les autoritats espanyoles i a l'afectada.
Però el cert és que Ponsatí està investigada només pel delicte de sedició. En un primer moment, l’exconsellera sí que va estar investigada per aquest de malversació, però després que en el judici que es va celebrar al Suprem no es va poder acreditar el cost de la utilització dels centres escolars durant el referèndum de l'1-O, aquest delicte va ser descartat en l’euroordre emesa per Llarena el novembre del 2019.
En canvi, Carles Puigdemont i Toni Comín sí que estan investigats, igual com també ho estava Lluís Puig, pels delictes de malversació de cabals públics.
Un sol ponent
Això no obstant, malgrat que la documentació enviada pel Suprem no recull el delicte de malversació per a Ponsatí, malgrat que el suplicatori es va debatre en comissió i que hi van comparèixer els tres eurodiputats per defensar-se, i després d’un mes per a l’elaboració de l’informe, el text de Dzhambazki atribueix als tres eurodiputats els mateixos delictes.
L’explicació del sorprenent error podria situar-se en el fet que l’eurodiputat búlgar s’ha hagut d’encarregar d’elaborar els informes dels tres casos. De fet, aquest ha estat un dels punts que van provocar les protestes dels eurodiputats de Junts, que van argumentar que cadascun dels casos hauria de tenir el seu propi ponent.
L’informe del ponent, tal com va avançar la setmana passada el diari ABC, argumenta que la petició del suplicatori obeeix a fets ocorreguts l'any 2017 i, per tant, anteriors a l’adquisició per part de Ponsatí de la condició d’eurodiputada, a partir del febrer del 2020.