L'aixecament de la immunitat dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ha estat aprovat al Comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra. El proper pas serà la votació al ple, prevista per a la primera setmana de març. L'informe de l'eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki favorable a acceptar el suplicatori s'ha aprovat amb 15 vots a favor, 8 en contra i dues abstencions.
En total hi ha 25 diputats a la Comissió d'Afers Jurídics dels quals 5 són espanyols. El grup del PPE compta amb 7 diputats, dos són del PP; el grup socialista en té 5, dos dels quals són membres del PSOE, i els liberals de Renew en tenen 4, entre els quals està el president de la comissió Adrián Vázquez de Ciutadans. A banda, hi ha dos diputats del grup de Conservadors i Reformistes, i tres del grup euroescèptic Identitat i Democràcia. Finalment, hi ha un diputat no inscrit, una del grup de l'Esquerra Unitària Europea i dos dels Verts/ALE.
Esquerra Unitària, en contra
L'eurodiputada de l'Esquerra Unitària Manon Aubry, que s'ha oposat a l'aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats en la votació d'avui a la comissió, ha anunciat que el seu grup s'hi oposarà també quan arribi al ple i ha argumentat, en declaracions a l'ACN, que aquest suplicatori té "una dimensió política" i el judici al Suprem "no serà just".
L'aixecament de la immunitat del Puigdemont, Comín i Ponsatí s'ha sotmès avui a votació de la Comissió d'Afers Jurídics després que el ponent de l'informe, l'eurodiputat ultra búlgar Angel Dzhambazki presentés ahir davant de la comissió el seu informe favorable a l'aixecament de la immunitat.
L'informe es va filtrar a la premsa abans que es debatés en comissió, la qual cosa ha provocat una protesta per escrit dels eurodiputats de Junts al president de la Cambra, David Sassoli.
Al ple, el mes de març
El suplicatori haurà de passar ara al ple del Parlament Europeu, previsiblement la segona setmana de març.
El procediment es va posar en marxa el gener de l'any passat, quan Puigdemont i Comín van poder prendre possessió dels seus escons, sis mesos després de la celebració de les eleccions europees i després que el Tribunal de Luxemburg hagués assegurat que Oriol Junqueras disposava de la immunitat del Parlament quan va ser condemnat pel Tribunal Suprem.
Encara que el ple del Parlament ratifiqui l'aixecament de la immunitat, els tres eurodiputats continuaran conservant els seus escons. A més, han anunciat que tenen intenció de recórrer la decisió, en cas que es confirmi al ple. En cas que el recurs no prosperi, serà la justícia belga la que s'haurà de pronunciar sobre l'euroordre, després que el Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les ja es va pronunciar el passat 7 de gener en contra de l'extradició del conseller Lluís Puig.