La suspensió de la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, ha aterrat aquesta mateix tarda a l'Assemblea Nacional Francesa a través d'una pregunta que el diputat de la federació de Regions i Pobles Solidaris Sébastien Nadot ha plantejat al govern de Jean Castex i que ha respost el ministre d'Europa i Afers Estrangers, Jean-Yves Le Drian. El diputat ha instat el govern a preocupar-se per la situació dels drets fonamentals a Espanya davant l'aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats.

"Aquests tres diputats europeus són els meus representants, els seus representants i representen també tots els ciutadans dels estats membres de la Unió al Parlament Europeu", ha advertit.

No afecta només Espanya

Nadot, que ja ha mostrat en altres ocasions la preocupació sobre la situació a Catalunya, ha començat la intervenció recordant que el Suprem ja va condemnar a 13 anys de presó d'Oriol Junqueras i el va deixar desproveït de la condició d'eurodiputat per la seva acció a favor de la independència de Catalunya i malgrat el parer del TJUE.

Tot seguit ha recordat que aquest matí el Parlament Europeu ha acordat aixecar la immunitat parlamentària de Carles Puidemont, Clara Ponsatí i Toni Comín i ha advertit que aquesta no és només una situació que afecta Espanya.

Nadot ha subratllat que la seva intervenció no tractava sobre el debat de la independència de Catalunya sinó sobre la suspensió de la immunitat parlamentaria per raó del compromís polític, la qual cosa ha descrit com una "pura negació de la llibertat a exercir el mandat pel qual han estat democràticament escollits". "Més encara, és negar el pluralisme, la diversitat al si de la Unió, voler aixafar les minories, esborrar les identitats", ha alertat.

Per aquesta raó, ha demanat al ministre de Justícia que plantegi la qüestió sobre drets fonamentals a Espanya i sobre els drets dels diputats en la reunió de ministres prevista per dijous sobre la nova estratègia per enfortir la Carta de drets fonamentals de la UE.

Confiança a Espanya

La pregunta no ha agafat per sorpresa el ministre d'Exteriors que ha recordat el referèndum del 2017, la sentència del 2019, les condemnes entre 9 i 13 anys de presó, i ha explicat que la immunitat s'ha aixecat amb el vot de 400 diputats a favor i 248 en contra, després que Espanya ha presentat una euroordre contra Puigdemont, Comin i Ponsatí als quals ha citat assenyalant la responsabilitat que cadascú ocupava al Govern de la Generalitat.

"Fins aquí els fets, pel que fa la resta, senyor diputat, recordaré la força de l'estat de dret i la importància de la separació de poders en democràcia", ha afegit a més de subratllar que és competència del Parlament Europeu decidir si aixeca o no la immunitat dels seus eurodiputats. El ministre ha acabat afegint que no tenia res més a comentar al respecte, atès que la posició del govern francés és prou coneguda en el sentit que la situació catalana s'ha d'emmarcar en la democràcia i l'estat de dret. "Farem confiança a l'estat de dret a l'Espanya i respectarem l'estricta legalitat constitucional d'aquest país", ha reblat "amb força".

Nadot ha pres de nou la paraula anunciant una resposta "molt simple": "coneix Ponç Pilat?", ha preguntat, abans de concloure amb unes paraules en català i castellà: "Justícia per als catalans, per als europeus, amistats amb els espanyols".

 

A la imatge principal, l'Assemblea Nacional Francesa / Efe