La sentència belga contra l'euroordre de Lluís Puig i la resposta dels eurodiputats espanyols en defensa del Suprem ha tensat la compareixença dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, a la Comissió d'Afers Polítics del Parlament Europeu que estudia el suplicatori per aixecar la seva immunitat.

El Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les va rebutjar definitivament la setmana passada l'euroordre contra el conseller Lluís Puig argumentant que el Tribunal Suprem no és competent per tractar aquest cas, que s'hauria de jutjar a un tribunal català, i que existeix un risc de vulneració del dret a la presumpció d'innocència. La sentència reforça la defensa que Junts ha esgrimit des del primer moment a la cambra contra el suplicatori.

González Pons, "cansat"

Aquesta circumstància sembla haver provocat malestar entre els eurodiputats espanyols. En acabar la reunió, l'eurodiputat del PP Esteban González Pons ha assegurat en declaracions als periodistes que "hi ha una clara majoria a favor de la concessió del suplicatori".

El parlamentari popular s'ha saltat la confidencialitat de les intervencions i ha reconegut que s'havia abordat la sentència del Tribunal d'Apel·lació dins de la sala, tot i que s'ha negat a explicar en quins termes s'ha produït.

Això no obstant, segons Europa Press, hi ha insistit confessant-se "cansat" d'escoltar arguments similars en casos passats en què els eurodiputats reclamats pels Tribunals Suprems posaven en dubte les competències de les autoritats judicials.

Malgrat les seves declaracions, l'eurodiputat popular ha reiterat que aquest "no és un judici polític" i ha argumentat que els fets no estan relacionats amb la condició d'eurodiputats dels tres membres de Junts.

Retrets a Cs

Aquest matí ha estat el president de la Comissió d'Afers Jurídics, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, qui s'ha posicionat públicament al respecte malgrat la seva responsabilitat com a moderador. Vázquez ha assegurat que la sentència belga "no té res a veure" amb el que es debat a l'Eurocambra i que el Suprem és l'òrgan competent per reclamar el suplicatori. 

Aquesta intervenció ha provocat els retrets de Puigdemont en declaracions prèvies a l'inici de la vista. El president de Junts ha posat en dubte que Vázquez hagi respectat el preceptiu secret del debat. "Jo sí que respecto la confidencialitat d'un comitè que presideix aquesta persona que no sé si la respecta exactament igual", ha retret.

 

La inquietud dels eurodiputats espanyols fora de la sala ha tingut un reflex contundent a dins, on segons algunes fonts, que s'han negat a entrar en el contingut de les intervencions, s'hauria produït un debat polític amb intervencions "molt agressives" per part dels eurodiputats espanyols i "molt respectuoses" per part de la resta de membres.

Cinc dels 25 eurodiputats de la comissió d'Afers Jurídics són espanyols, és a dir, un 20%, un índex que supera de molt el percentatge del conjunt del Parlament i de qualsevol altra comissió. Dos són del PP, dos del PSOE i un de Cs. La presidència va quedar en mans de Cs després que el Brexit deixés fora l'eurodiputat britànic que la presidia. Membres de Vox, Cs i PSOE figuren entre els suplents.

A la imatge principal, Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, abans de la sessió del Comitè d'Afers Jurídics / ACN