La unitat d’acció dels socis de La Moncloa s’ha tornat a esquerdar. Aquest cop, a Brussel·les, al Parlament Europeu, on s’ha votat el suplicatori dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Ha sortit endavant amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Entre els sí hi ha els del PSOE, però entre els no hi ha els d’Unidas Podemos. L’ona expansiva ha arribat fins a Madrid, on les dues formacions, que governen juntes, han tornat a escenificar les seves grans diferències polítiques, ja escenificades en altres fronts durant les últimes setmanes i mesos.
Les declaracions de Pablo Iglesias equiparant Puigdemont amb els exiliats republicans ja indicava per on anirien els trets. I avui s’ha escenificat a l’Eurocambra. La diputada dels comuns al Congrés, Aina Vidal, ha avisat que l’aixecament de la immunitat parlamentària “només avança en la judicialització”, i ha interpel·lat tant el PSOE com Junts per tornar a la taula de diàleg. En aquest sentit, Vidal ha defensat que “la justícia no està resolent els problemes que tenim a Catalunya i hem de ser els polítics els que els puguem abordar”. Per la seva part, el portaveu Pablo Echenique ha recordat que unir-se al PP i Vox en la votació no és la via política que va defensar Sánchez per a Catalunya.
En canvi, des de la banda socialista del govern espanyol ho veuen d’una manera diferent. La mateixa ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, s’ha felicitat per la decisió, perquè “demostra el respecte” d’Europa a la justícia espanyola i envia el missatge que “els problemes de Catalunya es resolen a Espanya, no a Europa”. Veus del PSOE també han retret a Unidas Podemos que en aquesta votació s’hagin alineat amb el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen. Laya ha reiterat que, malgrat tot, manté la seva mà estesa a l’independentisme per a tornar a la taula de diàleg.
Els socis també molestos
Unidas Podemos no ha estat l’única formació que hi ha votat en contra. També ho han fet alguns dels socis del govern espanyol, com és el cas dels eurodiputats del PNB i EH Bildu. La portaveu de l’esquerra abertzale al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha denunciat el que considera una “anomalia democràtica”, ja rebutjada per la justícia belga o l’alemanya. Altres socis, com Íñigo Errejón (Més País), també han expressat el seu rebuig al suplicatori de Puigdemont, Ponsatí i Comín.
El capítol dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no s'ha tancat amb la votació que s'ha conegut avui. Tot just acaba de començar. El Parlament Europeu els ha aixecat la immunitat, però ara el jutge Pablo Llarena haurà de reactivar les euroordres si vol aconseguir la detenció. El cas quedaria en mans de la justícia belga, que en el passat ja ha rebutjat l'extradició de Puig, com la justícia alemanya ho va fer amb Puigdemont en el seu moment.