Al ple del Parlament Europeu no hi ha hagut filtracions. Fins a aquest matí a les nou no s'ha confirmat des de la presidència de la Cambra que s'ha aprovat l'informe per aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El resultat de la votació de Puigdemont ha estat percentualment inferior que a la comissió, amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Això representa un 57,7% dels vots emesos —i un 56,7 del total—. Dotze eurodiputats no han votat. Al comitè d'Afers Jurídics els vots a favor van ser un 60%. En el cas de Comín i Ponsatí, han tingut 404 vots a favor del suplicatori —un 58,2% dels vots emesos i un 57,3 del total de diputats—, 247 en contra i 42 abstencions.

El president del Parlament, David Sassoli, haurà de comunicar de manera immediata a les autoritats espanyoles la decisió. Els eurodiputats havien votat ahir en el ple el suplicatori. No hi va haver debat, que es va fer en el marc del Comitè d'Afers Jurídics, on es va aprovar l'informe favorable al suplicatori, i la votació al ple va ser telemàtica. Això no obstant, els darrers dies nombrosos eurodiputats s'havien anat pronunciant públicament en contra de l'aixecament de la immunitat dels tres polítics catalans.

Ha estat la justícia espanyola qui ha propiciat el debat en l'àmbit de l'Eurocambra sobre els membres del govern exiliats a Brussel·les. Tan bon punt van assumir l'escó al Parlament, el jutge instructor del Suprem Pablo Llarena va activar el procediment del suplicatori per aixecar la immunitat dels tres eurodiputats i activar l'euroordre contra ells. 

Reacció política espanyola

Però la votació al ple de la Cambra ha anat molt més enllà d'un tràmit purament judicial, com ho demostra el fet que la ministra d'Exteriors, Arantxa González Laya, hagi convocat un brífing per a les nou del matí per valorar la decisió de l'Eurocambra.

La convocatòria de González Laya, feta ahir a darrera hora de la nit, va provocar la ironia de Puigdemont: "Deien que no era una qüestió política o una persecució política però necessiten la ministra d'Afers Exteriors per valorar el vot sobre la nostra immunitat. Em pregunto qui hauria fet el brífing si hagués estat una qüestió política".

També la presidenta del grup socialista, l'eurodiputada del PSOE Iratxe García, ha convocat una roda de premsa aquest matí, així com el portaveu de Cs a l'Eurocambra Luis Garicano i l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat. Finalment seran els eurodiputats de Junts els qui compareixeran davant la premsa per valorar el resultat de la votació.

De fet, el líder del PP, Pablo Casado, ha reaccionat de manera immediata a través de Twitter, per recordar que el suplicatori s'ha aprovat després que Podemos, socis del govern del PSOE, hagin anunciat el vot en contra.

Pronunciaments públics

Abans de la votació van anunciar el vot en contra del suplicatori els grups de l'Esquerra Unida Europea, i en particular els eurodiputats dels comuns que van avançar públicament el seu no; els eurodiputats dels Verds; els eurodiputats del PNB, que formen part del grup liberal Renew junt amb Ciutadans; dos eurodiputats del grup socialista, l'exprimer ministre de Malta Alfred Sant i l'eurodiputada belga Kathleen Van Brempt, entre d'altres.

L'advocat dels eurodiputats ja havia avançat que si la Cambra acceptava aixecar la immunitat portarien el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. De fet, aquest tema també arribarà al tribunal de Luxemburg a través de les qüestions prejudicials del jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, arran de la decisió del Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les de rebutjar l'euroordre contra el conseller Lluís Puig. 

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont conversa amb Toni Comín i Clara Ponsatí, al Parlament Europeu / Efe