Destacats advocats europeus i defensors de drets humans han expressat el seu suport al penalista Gonzalo Boye, davant el judici que ha d’afrontar amb l’acusació de blanqueig de capitals del narcotràfic i de falsedat documental a l’Audiència Nacional, dilluns que ve. Wolfgang Kaleck, advocat i secretari general del Centre Europeu de Drets Constitucionals i Drets Humans (ECCHR, en les sigles en anglès), i una desena més d’advocats han dirigit una carta al fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, en la que es mostren “preocupats” i li demanen que revisi l’acusació que es manté contra Boye i que no sigui una represàlia per la seva defensa de polítics destacats de l’independentisme català, com ara el president a l’exili, Carles Puigdemont, i de drets humans. “Ens preocupa que aquesta acusació sigui percebuda com una extensió de les pressions que ha afrontat des de la seva implicació en la defensa dels clients catalans després del referèndum del 2017”, afirmen els advocats en la carta, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest dijous. A més, li detalla que informarà del resultat del procés penal contra Boye a l’ONU.
En concret, la Fiscalia demana 9 anys i 9 mesos de presó per a Boye, a qui acusa d’haver ajudat a blanquejar uns 889.620 euros que assegura que són José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco. Això no obstant, pocs dies abans del judici, un dels acusats, Manuel Pedro González Rubio, ha dit que són seus. Hi ha altres proves que fan trontollar l’acusació del ministeri fiscal.
A més d’aquesta organització amb seu a Berlín, la Coordinadora d’Advocats per Catalunya ha convocat una concentració davant la seu de l’Audiència Nacional, a San Fernando d’Henares, a Madrid, a l’inici del judici, dilluns, 18 de novembre, a les 10 del matí.
Defensor de causes polítiques
En la carta, els lletrats qualifiquen Boye de “destacat advocat i defensor dels drets humans”, a més de detallar que el centre ha col·laborat amb ell “en nombrosos casos”. Hi afegeixen que Boye ha participat en diversos processos judicials d'alt perfil i que “s'ha enfrontat a una pressió considerable per representar acusats amb motivació política i casos sensibles”, i que en aquest temps “ha demostrat constantment el seu compromís de defensar l'estat de dret i els drets fonamentals, i les seves aportacions han estat reconeguts tant per col·legues com per clients”.
Però hi confessen: “Ens preocupa especialment que els càrrecs contra Boye puguin ser percebuts com una extensió de les pressions que ha afrontat des de la seva implicació en la defensa dels clients catalans després del referèndum del 2017”. I afirmen que Boye “no ha de patir, ni ser amenaçat amb, sancions per qualsevol acció realitzada per deures professionals reconeguts, estàndards i ètica, ni s'ha d'identificar amb els seus clients”.
Per tot això, els membres del centre demanen al fiscal general de l’Estat que les acusacions contra Boye “s'examinin de manera exhaustiva i transparent”. I reiteren: “Esperem sincerament que aquest cas es tracti amb la màxima equitat, imparcialitat i respecte als drets del senyor Boye com a advocat. I que es facin tots els esforços per dur a terme una revisió exhaustiva de les proves, que permeti una resolució equilibrada i justa que defensi els principis de justícia i Estat de dret.”
Informe a l’ONU
A més, els advocats informen el fiscal general que han compartit un informe amb el relator Especial de les Nacions Unides sobre la Independència dels Jutges i Advocats el 2019 i que “actualitzarà” la seva comunicació a l'ONU sobre l’evolució d’aquest judici i l’impacte en l’ofici d’advocat.
Entre els signats, hi ha: Christophe Marchand, advocat de Bèlgica; Chantal Meloni, advocada i professora de Criminologia a la Universitat de Milà; Jennifer Robinson, advocada; Doughty Chambers, professor de drets humans al Regne Unit; Wolfgang Schomburg, advocat i exjutge del Tribunal Internacional de les Nacions Unides per a l'antiga Iugoslàvia i del Tribunal Internacional de les Nacions Unides per a Ruanda, Ben Wizner, advocat de Nova York, entre altres.