El suport a la independència de Catalunya cau al mínim de la darrera dècada, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) presentat aquest dijous, que el situa en el 40%. Es tracta del percentatge de suport independentista més baix almenys des del 2015, si bé s'ha mantingut al llarg d'aquests darrers deu anys en una forquilla d'entre el 41% i el 48% —als màxims d'entre el 47% i el 49% es va arribar després de l'octubre del 2017 i fins a la primera meitat del 2019—. Per contra, el posicionament en contra que Catalunya esdevingui un estat independent se situa actualment en el 53%, d'acord amb la citada enquesta del CEO. Una opinió que també marca un rècord, en aquest cas a l'alça, si observem les dades de la darrera dècada. El 7% dels enquestats opta per no contestar o no posicionar-se.

Pel que fa al detall partit a partit, el suport més gran a la independència se situa entre els votants de Junts —el 91%— i de la CUP —el 80%—, mentre que entre els d'Esquerra Republicana és del 75% —i el 20% està en contra de la independència— i entre els d'Aliança Catalana, la formació de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, el suport a la independència només és del 56%, davant d'un 39% del seu electorat que hi està en contra. Pel que fa als partits del bloc no independentista, el suport més ampli a la independència es troba entre l'electoral dels comuns, que és del 30%, si bé el 62% es posiciona en contra.

Entre l'electorat socialista, el posicionament en contra de la independència és un ampli 80%, si bé hi ha un 16% de votants del PSC que es posicionen a favor i un 4% d'indecisos o que prefereixen no contestar. Pel que fa a Vox, el 90% dels seus votants es posicionen en contra de la independència i, sorprenentment, un 7% ho fa a favor. Finalment, quant al PP, el 96% —el percentatge més ampli— se situa en contra de la independència, mentre que el 3% ho fa a favor.

 

La unilateralitat perd suport

Quant a la manera d'obtenir aquesta independència, només el 8% del global d'enquestats es posiciona a favor d'una via unilateral, mentre que el 33% opta per la independència pactada. Pel que fa a l'unionisme, el 33% es posiciona a favor d'una unitat amb Espanya pactada i només un 9% descarta qualsevol negociació pel que fa a l'estatus de Catalunya dins l'Estat. Quant al detall de partits, la unilateralitat la defensen més proporcionalment els votants de la CUP (el 41% dels enquestats), mentre que és molt baixa en el cas d'ERC (8%) i menor en el cas de Junts (22%). Entre els votants dels comuns hi ha posicionaments prou amplis pel pactisme, tant en cas d'independència com d'unió i en el cas del PSC i PP hi ha majoritàriament suport a un unionisme pactat.

El 34% vol CC.AA., el 31% un estat independent i el 22% federalisme

En suma, sobre les relacions que han de tenir Catalunya i Espanya, la majoria dels enquestats, el 34%, pensa que Catalunya ha de ser una comunitat autònoma d'Espanya, mentre que el 31% opta per un estat independent. Al federalisme, la via intermèdia, hi donen suport un 22% dels enquestats. Mentre que també hi ha una minoria del 7% que opta perquè Catalunya rebaixi estatus i sigui tan sols una regió d'Espanya. El federalisme és un 32% entre l'electorat del PSC, d'un 28% en el cas d'ERC (el 55% volen un estat independent) i d'un 61% en el cas dels comuns.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!