Fa deu anys, el juny 2015, el Centre d'Estudis d'Opinió, preguntava els catalans si volien que Catalunya fos un estat independent. Faltaven pocs mesos per a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre i llavors els resultats van ser d'un 43% a favor de la independència i d'un 50% en contra. Des de llavors, el suport a la primera opció va anar en augment, amb petites oscil·lacions, però sempre al 40% o per sobre d'aquest llindar. En alguns moments, coincidint amb els punts àlgids del procés, hi havia més catalans a favor de la independència que en contra, segons aquesta enquesta. Des del març del 2019, però, el suport ha anat baixant i en les dades fetes públiques aquest dijous, es baixa per primer cop en una dècada del 40%: un 38% dels enquestats està a favor de la independència, mentre que un 54% hi està en contra. Aquesta és, llavors, la dada més baixa en una dècada, des del desembre del 2014, quan el suport a la independència en una enquesta sobre el context polític del CEO era del 36,2%. 

Junts, els més partidaris a la independència; Aliança, els que dubten més sobre la seva posició

Si ens fixem en el posicionament davant la independència entre els partits, veiem que el suport més alt és entre els simpatitzants de Junts per Catalunya, amb un 90% a favor i un 9% en contra. Vuit punts enrere hi ha els simpatitzants de la CUP, amb un 82% a favor un 10% en contra i un 8 que no ho sap o no contesta. Els simpatitzants d'ERC es troben per darrere dels cupaires, amb un 78% a favor i un 17% de rebuig, mentre que només 7 de cada 10 simpatitzants d'Aliança Catalana (que segons el CEO podria quintuplicar la seva presentació al Parlament) està a favor de la independència de Catalunya, un 71%, un 13% en contra i un 16% no ho tenen clar. És el partit amb un percentatge més alt de persones que no se saben posicionar en aquest eix. Entre els simpatitzants dels comuns el suport és del 25%, el PSC del 17% i el PP i Vox empaten a 6%.

Autonomia o estat?

El CEO també pregunta els catalans per quina és la seva preferència en les relacions Catalunya-Espanya i l'opció preferida (cap no arriba al 50%) és ser una comunitat autònoma d'Espanya, amb el 36% dels vots. El 28% defensa ser "un estat independent" i un 22% ser un estat dins d'una Espanya federal. El suport a ser una "regió d'Espanya", la fórmula que defensa Vox, només es d'un 8%. En aquesta pregunta, amb quatre opcions de resposta diferent, entre el 2015 i el 2023 s'havia imposat l'opció de Catalunya com un Estat independent, arribant l'octubre del 2017, coincidint amb el referèndum d'autodeterminació de l'1-O, al 40%. En set anys i mig, aquesta possibilitat ha perdut el suport d'un 12% de la població. En aquest cas, el partit amb simpatitzants a favor que Catalunya sigui un Estat independent és la CUP, seguida d'aprop per Junts. Només 6 de cada 10 simpatitzants d'ERC escullen aquesta opció. 

Un "problema" que passa a un segon pla

En la roda de premsa de presentació dels resultats, el director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, ha subratllat també que l'interès per la independència també baixa en altres aspectes, no només en aquesta pregunta sobre la posició. Per exemple, si fa uns anys la relació Catalunya-Espanya era un dels principals problemes pels catalans, ara ha pràcticament desaparegut del rànquing: amb un 5%, es troba empatat amb l'atur i la precarietat laboral i superat per la sanitat, l'economia, la inseguretat ciutadana, la insatisfacció política o la immigració. El principal problema pels catalans és, de nou, l'accés a l'habitatge. Per a Rodríguez Teruel, tot plegat no vol dir que els ciutadans de Catalunya estiguin en contra de la independència, sinó que aquest ha quedat relegat com a problema entre aquelles persones que tenen posicions menys dures sobre el tema en qüestió. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!