El cas del Tribunal de Comptes contra exmembres del Govern de Catalunya per l'acció exterior ha creuat l'Atlàntic. Després que el fill de l'exconseller i economista Andreu Mas-Colell compartís la situació del seu pare en un fil de Twitter en anglès, personalitats del món acadèmic i econòmic dels Estats Units han alçat la veu per mostrar el seu suport a Mas-Colell. 

Segons va explicar el també economista, Alexandre Mas, l'Estat podria embargar la casa dels seus pares, la seva pensió i el seu compte bancari a finals de mes. Una situació que l'economista del Harvard Kennedy School, Dani Rodrik, titlla d'una "amenaça pertorbadora". "Tinc un gran respecte per Andreu Mas-Colell", ha donat suport Rodrik. Una valoració a la qual s'hi ha sumat l'execonomista en cap del Banc Mundial i professor de la Universitat de Cornell, Kaushik Basu

També l'exassessor del Consell Econòmic de la Casa Blanca i professor a la Universitat de Minnesota, Aaron Sojourner, ha denunciat que "l'ús del poder estatal amb motivacions polítiques per castigar els servidors públics és corrosiu". Des de la mateixa universitat, l'economista i Doctor Honoris Causa, Tim Kehoe, també s'ha mostrat preocupat pels càrrecs contra Mas-Colell i altres excàrrecs de la Generalitat.

 

Solidaritat des del Georgetown Center for Economic Research

A part de les mostres de suport individuals, des del compte institucional del Georgetown Center for Economic Research també han volgut expressar la seva pertorbació pel tractament que està rebent Mas-Colell des del govern espanyol. "Molts de nosaltres hem après del distingit economista. Estem pertorbats pels informes sobre el tractament que està rebent des del govern espanyol. Això mereix una explicació pública adequada, amb un recurs legal complet a Mas-Colell", han escrit en una piulada. 

Des del prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT), l'economista Sinan Aral, una autoritat a escala mundial en anàlisi empresarial, ha qualificat la situació de "més que kafkiana" i n'ha demanat difusió.

L'economista de la Washington University de St. Louis, Michele Boldrin, ha anat més enllà i en una piulada ha qüestionat que Espanya sigui una democràcia liberal funcional per la manera en com tracta els dissidents polítics. "La comunitat econòmica internacional ha de parlar clar sobre aquesta situació", ha conclòs.

 

Imatge principal: L'exconseller i economista, Andreu Mas-Colell, a la Universitat Pompeu Fabra. / Sergi Alcàzar