L'escàndol d'espionatge ha arribat fins al més alt nivell: Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles. Però tant la titular de Defensa com la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban, tenen el "suport total" del president del govern espanyol. Així ho ha traslladat la ministra-portaveu Isabel Rodríguez aquest dimarts, després que l'independentisme les hagi situat a la diana com a màxims responsables. Des de La Moncloa remarquen que ara estan en una "fase d'esclarir els fets" en òrgans limitats com la comissió de secrets oficials o la compareixença del mateix Sánchez davant del ple. Però esquiven la depuració de responsabilitats. Davant la petició de la Generalitat d'una reunió Sánchez-Aragonès, s'obren a una conversa entre tots dos presidents.
Avui l'independentisme ha estat especialment dur contra el govern espanyol. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha aprofitat el veto a la comissió d'investigació per enviar un avís al govern de Pedro Sánchez: "No són conscients de les conseqüències d'aquest vot. Qui cregui que això es pot tapar i no es carregarà la legislatura, no està avaluant la magnitud del que tenim davant". De la mateixa manera, Míriam Nogueras, de Junts, ha carregat contra els socialistes: "Que el PSOE no vulgui una comissió d'investigació confirma que el PSOE no està interessat en conèixer la veritat. Només podem pensar que té alguna cosa a amagar".
Però La Moncloa no es mou d'allà on era. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Isabel Rodríguez ha sostingut que "el govern ha fet tot el que havia de fer i el que s'espera d'un Estat democràtic", compartint la informació i posant-la a disposició dels tribunals. Ha deixat clar que "l'Estat i els seus mecanismes funcionen", malgrat la gran bretxa de seguretat. I ha insistit que es tracta d'un atac "extern" (perquè surt de fora dels organismes oficials de l'Estat) i "il·lícit" (perquè s'ha fet sense autorització judicial). No ha volgut especular sobre qui hi ha darrere, que són "futuribles" i que ha admès que no saben si arribaran a esbrinar-ho.
Dit això, la portaveu del govern espanyol ha esquivat la depuració de responsabilitats, reiterant en diverses ocasions que "estem en la fase d'esclarir els fets", que és la més important. Ha rebatut que aquests atacs "han afectats altres Estats i governs", i que per tant ningú no n'és immune malgrat els protocols de seguretat que existeixin. Preguntada concretament sobre si Robles i Paz Esteban mantenen la confiança del president Pedro Sánchez, la dirigent socialista ha deixat clar que tenen el seu "suport total". I ha volgut "posar en valor els més de 3.000 homes i dones que treballen al CNI".
Amb un escàndol que cada cop es va fent més gran, la Generalitat ha demanat una reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès per a abordar la qüestió. Des de La Moncloa responen que el president del govern espanyol "parla habitualment amb tots els presidents autonòmics" i que "si ha de produir-se una conversa" entre tots dos presidents no hi haurà "cap problema". La ministra-portaveu ha evitat la confrontació amb l'independentisme i ha rebatut que això no ha de marcar el futur de la legislatura, que volen fer arribar fins al final.
En canvi, la dirigent socialista no s'ha estalviat els retrets a Alberto Núñez Feijóo, després que el líder del PP critiqués com i quan s'havia fet públic l'espionatge a Sánchez i Robles. La ministra Rodríguez s'ha mostrat sorpresa: "Si en algun moment algú va tenir expectatives d'un canvi d'actitud, probablement s'hagin vist frustrades". I ha reblat: "Mentre alguns destruïen ordinadors, nosaltres ho posem a disposició de la justícia".
Mentrestant, el govern espanyol continua revisant els mòbils de la resta de ministres de l'executiu. Asseguren que també ho posaran a disposició de les comunitats autònomes, administracions locals i altres institucions de l'Estat, com podria ser la Casa Reial.
Veto a la comissió
Instants abans, al Congrés dels Diputats, s'ha imposat novament la pinça del PSOE, el PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox. Aquest dimarts, la Junta de Portaveus ha vetat una nova comissió d'investigació, en aquest cas la registrada per Unidas Podemos, els independentistes i els sobiranistes per a investigar el CatalanGate, l'escàndol d'espionatge massiu a polítics, dirigents socials, advocats i periodistes catalans i bascos. Només s'ha aconseguit, per decisió majoritària dels portaveus, que el president Pedro Sánchez comparegui davant del ple per donar explicacions del cas Pegasus, a petició dels mateixos grups. La data encara està per determinar. El govern espanyol supedita la resta d'explicacions a les compareixences aquesta setmana de la ministra Margarita Robles i de la directora del CNI, Paz Esteban, aquesta última a porta tancada.