El Tribunal Suprem ha anul·lat aquest dimarts la condemna per desobediència contra l'expresident del Parlament Basc Juan María Atutxa i els membres de la Mesa Gorka Knorr --avui delegat de la Generalitat a Madrid-- i Concepción Bilbao. La decisió de l'alt tribunal espanyol arriba més de dos anys després que el Tribunal d'Estrasburg condemnés l'Estat espanyol per no garantir-los el dret a un judici just.

 

La sala segona del Tribunal Suprem ha decidit anul·lat la seva sentència de l'abril del 2008, que condemnava Atutxa, Knörr i Bilbao per desobediència. I ho ha decidit com a conseqüència de la sentència del 2017 del Tribunal Europeu de Drets Humans, que va declarar vulnerat el seu dret a un procés equitatiu. D'aquesta manera, l'alt tribunal estima el recurs de revisió que havien plantejat els afectats, condemnats a entre un any i un any i mig d'inhabilitació, que ja van complir.

El juny del 2017, Estrasburg va donar-los la raó. Van ser condemnats per negar-se a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak (SA), després de la il·legalització de Batasuna el 2003. Tots tres van ser condemnats a penes de multa i inhabilitació, i el TDEH va obligar l'Estat al pagament d'una multa simbòlica. 

El tribunal va considerar que es va vulnerar l'article 6 de la Declaració de Drets Humans segons el qual "tot ésser humà té dret, a tot arreu, al reconeixement de la seva personalitat jurídica".

En la seva resolució, el TEDH va assegurar que tant Atutxa com els altres dos parlamentaris van ser privats del seu dret a sotmetre a contradicció les acusacions que es van abocar contra ells, ja que van ser condemnats per l'Alt Tribunal sense que els fets poguessin ser examinats per una instància inferior.