El Tribunal Suprem ha decidit arxivar una investigació penal sobre la gestió del president Carles Puigdemont quan va ser alcalde de Girona. Es tracta d'una transferència en la decisió de fons del cànon municipal d'aigua per comprar una col·lecció d'obres d'art per al consistori entre 2013 i 2014. L'escrit del Suprem és meridià: "No resulta apreciable l'èxistència d'un artifici per defraudar l'Ajuntament de Girona ni veu delicte de falsetat".
Els jutges no hi veuen delicte, en tot cas una infracció administrativa. "Vist certa la il·legalitat administrativa, per haver-se utilitzat el cànon de l'aigua sense respectar els seus límits finalístics i pressupostaris, no es pot entendre que la resolució dictada ho hagi estat per òrgan incompetent, ni que s'hagi prescindit de les normes essencials del procediment, ni que sigui conseqüència de la comissió d'una infracció penal o expressió d'aquesta, sobretot si es té en compte que la desviació de finalitat pública avui constitueix sense més un il·lícit administratiu ", assenyala l'acte.
Tot comença al jutjat de Girona
Els fets es remunten a l'acusació d'un jutjat de Girona contra Puigdemont per subscriure els acords de compravenda de la col·lecció d'art del Fons Santos Torroella per a l'Ajuntament "i decantar l'operació amb el seu vot de qualitat al ple municipal per pagar el primer milió d'euros mitjançant una transferència de fons obtinguts pels contractes de concessió de la gestió del cànon de l'aigua, que estaven afectes a les despeses del cicle de l'aigua".
Aquesta és la causa que investigava el Suprem. Els fets venien promoguts per la Fiscalia Anticorrupció, que va iniciar aquesta investigació l'any 2017 arran d'un informe de la Intervenció General de l'Estat que apuntava irregularitats en la gestió d'Agissa.
Precedents a favor de Puigdemont
No obstant, cal recordar que la Fiscalia del Tribunal Suprem ja havia donat la raó al president a l'exili, Carles Puigdemont, i defensava que no hauria comès cap irregularitat en la seva gestió d'Aigües de Girona quan era alcalde d'aquesta localitat. El document del ministeri fiscal argumentava que no aprecien ni un delicte de prevaricació, ni de malversació de cabals públics, ni frau a l'Administració ni falsedat.
Per la seva banda, la jutgessa demanava imputar Puigdemont per dissenyar "una operació per ocultar" que el consistori havia adquirit aquesta col·lecció d'art mitjançant els diners recaptats per l'establiment de l'anomenat "cànon inicial" en la concessió del servei públic de l'aigua.