Efecte dominó. El Suprem també tanca la investigació per terrorisme contra Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg al cas Tsunami Democràtic. La instructora del Suprem, Susana Polo, ha acordat el sobreseïment provisional i arxivament de la causa l'endemà que el jutge Manuel García-Castellón decidís tancar la investigació que seguia a l'Audiència Nacional pel mateix cas contra una desena d'independentistes. El desencadenant de l'arxivament va ser la decisió de la sala del penal de l'Audiència d'anul·lar la investigació duta a terme per García-Castellón des del 29 de juliol del 2021, en constatar que s'havia fet fora de termini, perquè el jutge havia prorrogat la investigació amb un dia de retard, el 30 de juliol. El cas sobre Puigdemont i Wagensberg per Tsunami, que estava en mans del Suprem per la seva condició d'aforats, es va obrir amb posterioritat a aquella data, el 6 de novembre del 2023.

 

Precisament, en el seu escrit de sis pàgines, la instructora assenyala la necessitat de fixar en quin moment es va iniciar la investigació contra els dos diputats i conclou que la qüestió ha estat resolta per la sala segona del Suprem que el febrer del 2023 va establir que "la determinació de l'inici del còmput de termini es correspon amb la incoació de la investigació judicial".

Reforçament de les garanties

En la seva argumentació, la magistrada subratlla que l'ordenament dels temps de la investigació suposa un "reforçament de les garanties del procés i dels drets de l'investigat, qui ostenta un dret a un marc temporal d'investigació judicial".

Recorda que abans del 29 de juliol del 2021, data en què va acabar el termini de la instrucció sense que el jutge de l'Audiència la prorrogués a temps, "no es va dur a terme cap investigació de la causa determinant de la participació dels investigats en els fets que se'ls imputa", atès que no s'havia acordat ni pres declaració a cap d'ells, ni els investigats a l'Audiència ni els dos aforats en mans del Suprem.

La sala del penal de l'Audiència Nacional va decidir aquest dilluns anul·lar la investigació feta per García-Castellón els darrers tres anys després de donar la raó a la defensa de Marta Molina, que exerceix Marina Roig, i que va argumentar que el jutge instructor havia dictat la pròrroga el 30 de juliol del 2021, és a dir, amb 24 hores de retard respecte a la data en què havia acabat el termini, per la qual cosa era il·legal tot l'acordat amb posterioritat a aquella data. L'advocat de Puigdemont i Josep Lluís Alay, Gonzalo Boye, també havia denunciat aquesta situació el passat mes de gener.

Hores després de la decisió de la sala del penal d'anul·lar part de la investigació, va ser el mateix jutge García-Castellón qui va decretar l'arxivament provisional de la causa contra deu independentistes. La conseqüència final ha estat la decisió de la instructora del Suprem d'adoptar la mateixa decisió en la investigació oberta contra els dos aforats al Suprem, amb la qual cosa es dona cop de carpeta a la investigació per terrorisme.