El Tribunal Suprem assegura que l'euroordre contra el president Carles Puigdemont "mai no es va desactivar". Fonts del Suprem afirmen que la qüestió prejudicial que va plantejar el jutge instructor Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la UE només es refereix a un aclariment sobre la decisió de Bèlgica de desestimar l'extradició de Lluís Puig i no afecta en cap cas la decisió que es pugui prendre a Itàlia.
Això no obstant, quan el passat mes de juliol el Tribunal General de la UE va tornar a aixecar la immunitat de Puigdemont ho va fer amb l'argument que no hi havia risc de detenció imminent del polític independentistas.
El TGUE nega risc de detenció
A través d'un comunicat, el vicepresident del TGUE va argumentar que no existia el requisit d'urgència que argumentava Puigdemont en el seu recurs davant d'un risc d'un dany greu i irreparable, perquè no s'havia demostrat que pogués ser objecte de detenció imminent.
Puigdemont havia demanat mesures cautelars mentre es resolia el recurs contra el suplicatori aprovat pel Parlament Europeu el mes de març a petició del jutge instructor Pablo Llarena.
El Tribunal General va argumentar específicament que Puigdemont podia sortir de Bèlgica per acudir a Estrasburg a les reunions del Parlament Europeu sense necessitat de deixar en suspens el suplicatori de l'Eurocambra.
La raó és que el tribunal de Luxemburg considera ―i així l'hi va ratificar el Suprem― que en el moment en què es planteja una qüestió prejudicial, tot el procediment queda aturat fins que el jutge respon, i Llarena té pendents qüestions prejudicials. “Havent-se suspès el procediment penal que es tracta mitjançant aquesta petició, l’execució de les ordres de detenció europees també ha estat suspesa, com ha indicat Espanya”, sostenia en la seva decisió el TGUE.
El Suprem discrepa
En canvi, des del Suprem s'argumenta que les qüestions prejudicials afecten únicament el cas de Bèlgica atès que es refereix a la decisió dels tribunals d'aquell país de desestimar l'extradició del conseller Lluís Puig, mentre que no afecta l'euroordre a la resta de països.
Això és el que haurà de resoldre demà el jutge de la Cort d'Apel·lació de Sàsser després que Puigdemont ha estat retingut aquest divendres per la policia fronterera quan ha aterrat a l'Alguer procedent de Brussel·les. En aquests moments el president està detingut a l'espera de passar demà a disposició judicial.
Des que el TGUE va suspendre la immunitat dels tres eurodiputats de Junts, tant Puigdemont, com Toni Comín i Clara Ponsatí han viatjat amb normalitat a Estrasburg, on han participat en les reunions de l'Eurocambra, i a la Catalunya Nord, sense problemes.
Els eurodiputats de Junts han comunicat al president del Parlament Europeu, David Sassoli, la situació de Puigdemont.