“Amb un elevat grau de versemblança, hi ha una base indiciària per presumir la rellevant participació del fiscal general de l’Estat en aquesta filtració: va ser la persona que va dirigir els passos que van portar a ella, aprofitant la situació de superioritat que ostentava sobre altres fiscals”. El Tribunal Suprem fa un pas més en la causa contra el fiscal general de l’Estat. El jutge que està investigant Álvaro García Ortiz per suposada revelació de secrets en el cas de frau fiscal de la parella d’Isabel Díaz Ayuso ha decidit citar-lo a declarar com investigat el pròxim 29 de gener. A més, cita la fiscal en cap provincial de Madrid, Pilar Rodríguez, que també està investigada, el 30 de gener. El magistrat Ángel Hurtado considera “apuntalada la presumpta participació dels dos en els fets delictius objecte de la present causa després de les diligències desenvolupades i en particular en els informes elaborats per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil”. Així mateix, el jutge estén la condició d’investigat (com va demanar Alberto González Amador) al tinent fiscal de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, Diego Villafañe, i el cita el 5 de febrer. Sosté que, de “manera coordinada” amb Álvaro García Ortiz i Pilar Rodríguez, es podria haver “concertat per revelar secrets o informacions reservades relatives a un altre ciutadà, dels que haurien tingut coneixement per raó del seu ofici o càrrec i que no haurien d’haver estat divulgats”.
“El que les diligències practicades fins al moment apunten, amb un elevat grau de versemblança, és que, ara per ara, hi ha una base indiciària per presumir la rellevant participació d’aquest investigat [el fiscal general de l’Estat] en aquesta filtració, en la mesura que va ser la persona que va dirigir els passos que van portar a ella, aprofitant la situació de superioritat que ostentava sobre altres fiscals, que es van prestar a posar-se a la seva disposició, i això només es pot entendre des de la seva posició de preeminència per ser superior jeràrquic de tots ells”, esgrimeix el jutge Ángel Hurtado. I afegeix que el “tràfec de l’intercanvi de missatges” que es va produir el 13 de març (que van portar que rebés al seu “Gmail particular” el correu del 2 de febrer entre l’advocat d’Alberto González Amador i el fiscal Julián Salto), els “passos que fa abans” per fer-se amb ell, “reveladors de moments d’urgència i gran tensió i que tenen lloc sota la seva batuta”, i la seva “intervenció en l’elaboració de la nota de premsa en el matí del dia 14”, és “prou indicatiu del seu paper rellevant en la divulgació d’una informació reservada i confidencial que no havia de divulgar-se”.
“La seqüència i pressura d’aquests passos posen en relleu unes presses per part del fiscal general de l’Estat a recollir una determinada informació, tantes, que no pot esperar l’endemà al matí, així com el concret interès de comptar amb aquest correu del 2 de febrer, que no havia estat remès a la Fiscalia General entre la documentació enviada el dia 8 a través del tinent fiscal Diego Villafañe”, relata la interlocutòria. A més, el jutge no es creu el testimoni de dos periodistes (de la Cadena SER i d’elDiario.es) que la setmana passada van assegurar en seu judicial que van tenir coneixement del correu del 2 de febrer abans que el rebés el fiscal general de l’Estat: “Es tracta de testimonis que no aporten dades objectives i que contrasten amb un altre dels testimonis prestats, que nega que fos així. Mentre que els elements objectius que aporten les diligències practicades apunten que només després de la recepció per part d’Álvaro García Ortiz del correu és quan té lloc la seva difusió, la qual cosa ha de portar a mantenir la seva condició d’imputat”. Així mateix, l’instructor recorda que l’informe de l’UCO apuntava a una “participació preeminent” del fiscal general de l’Estat en els fets que “van derivar en la filtració investigada”.
📝 L’UCO veu una “participació preeminent” del fiscal de l’Estat en la filtració sobre la parella d’Ayuso
El paper de Pilar Rodríguez i Diego Villafañe
I sobre els altres dos investigats? En el cas de la fiscal cap provincial de Madrid, Pilar Rodríguez, el jutge argüeix que els “elements per mantenir la seva imputació” són “posar-se a disposició d’Álvaro García Ortiz, ser la persona que facilita a Diego Villafañe l’expedient d’Alberto González Amador, que acaba filtrant-se el dia 12 de març a elDiario.es, i prestar-se a fer arribar el correu del 2 de febrer a la Fiscalia General de l’Estat, coneixedora de la finalitat que es perseguia amb això”. Sobre Diego Villafañe, el jutge indica que es pot presumir que té un “paper de rellevància, si es vol menor”, des del moment que, com a “persona de confiança” d’Álvaro García Ortiz, està en “contacte amb la fiscal Pilar Rodríguez, a qui demana que li remeti la denúncia, expedient administratiu i altra documentació relativa a Alberto González Amador que es filtraria a elDiario.es el dia 12 de març”.
Els informes de l’UCO han aportat una “informació de pes” amb “elements indiciaris” que no es poden "ignorar"
Particularment, la interlocutòria del jutge destaca que els informes de l’UCO han aportat una “informació de pes” que, en el moment processal actual, no es pot “ignorar”, donat que són unes “diligències que aporten elements indiciaris, elaborades des d’un organisme oficial de l’Estat, realitzades per funcionaris públics, en qui no hi ha raó per presumir cap interès en el cas”. I en aquest punt Ángel Hurtado inclou una fèrria defensa de l’actuació de la Guàrdia Civil. “Convé no oblidar les notes d’imparcialitat i objectivitat en un organisme que, sigui dit de passada, ha comptat amb el beneplàcit del Ministeri Fiscal en altres causes en les quals s’ha recolzat habitualment en els seus informes per mantenir les seves tesis acusatòries”, justifica. I sosté que l’UCO està integrada per “especialistes sobre la qualificació, professionalitat i coneixements dels quals no hi hauria d’haver dubtes” i subratlla que no s’hauria de “qüestionar, infundadament, la perícia realitzada pels seus professionals, reconeguda solvència dels quals no hauria de ser qüestionada gratuïtament”.
“Amb sortida de la Fiscalia General de l’Estat i destí a la Presidència del govern espanyol, va circular a El Plural”
Finalment, el jutge parla sobre la intervenció de la Moncloa. “Amb sortida de la Fiscalia General de l’Estat i destí a la Presidència del govern espanyol, va circular el mateix correu del 2 de febrer, i d’allà al mitjà de comunicació El Plural.com”, relata. Va ser el primer lloc on va aparèixer publicat íntegrament el document del correu que l’advocat d’Alberto González Amador va enviar al fiscal Julián Salto. “Arribat a la Presidència del govern espanyol, es va posar a disposició del testimoni Juan Lobato amb la finalitat que en fes ús, amb una clara finalitat política, en la intervenció que tindria al ple de l’Assemblea de Madrid”, prossegueix la interlocutòria. I esmenta els “dubtes” que va plantejar l’aleshores líder del PSOE de Madrid. «Sembla que me l’ha donat la Fiscalia», va contestar a través de WhatsApp. “Des de la Presidència del govern espanyol es fan gestions per a la publicació a ElPlural.com del correu, on apareix, però amb les dades personals tapades, que és el que mostra Juan Lobato, i que no ho estaven al correu que anteriorment havia rebut ell de Presidència”, rebla la interlocutòria.