Eulàlia Reguant ha estat condemnada a pagar una multa de 13.500 euros per negar-se a respondre Vox durant el judici de procés als presos polítics. Finalment, Reguant no ha estat inhabilitada i haurà de pagar una multa de 50 euros diaris durant 9 mesos, que es tradueixen en 13.500 euros en total, per no haver respost les preguntes de l'extrema dreta durant el judici. L'alt tribunal considera que la diputada de la CUP ha comès un delicte de desobediència greu a l'autoritat, però finalment no li ha atribuït cap condemna d'inhabilitació, tot i que durant les últimes setmanes ella donava per fet que seria així.

Reguant es va negar a contestar a Vox durant la seva compareixença com a testimoni al judici del procés, que va tenir lloc a principis del 2019 i que va acabar amb la sentència condemnatòria dels presos polítics. Concretament, aquesta decisió de la diputada de la CUP va tenir lloc el 27 de febrer del 2019 en un judici en la que l'acció popular estava exercida pel partit polític Vox. El seu judici, el 28 de setembre de 2022 va obligar a aturar el debat de política genera i en ell, on va declarar en català, Reguant va denunciar la repressió de l'Estat, reafirmant-se en la seva decisió de no contestar el partit ultra: "No volia contestar a l’extrema dreta, a qui representa el feixisme, el racisme i el masclisme". 

"Actitud evident i inequívoca"

Ara, segons recull la sentència del Tribunal Suprem, "l'actitud de l'acusada negant-se a complir el mandat del tribunal ha estat evident, inequívoca, clara i patent", no només expressada durant el judici oral, sinó també per escrit en el text presentat per la seva representació processal. Així, el tribunal remarca que l'oposició de Reguant va ser "meditada i decidida" i, sobre la defensa de la llibertat ideològica i objecció de consciència que va emprar per justificar la seva conducta, el suprem considera que la diputada de la CUP va "traspassar clarament els límits de la llibertat ideològica i de consciència, i no estava davant d'un exercici lícit de la llibertat d'expressió". 

Sobre la multa i la decisió de no inhabilitar Reguant, quelcom que des de la CUP i la mateixa diputada ja donaven per fet, el Suprem apunta que no hi ha motius per optar a la pena de presó, "no només perquè la mateixa és una pena privativa de la llibertat, sinó per les conseqüències accessòries que comporta", en referència a la inhabilitació especial pel dret al sufragi passiu durant el temps de la condemna. Sobre els 13.500 euros de multa, des del tribunal consideren que aquesta és "ajustada" a la capacitat econòmica de Reguant. 

 

La reacció de Reguant a la sentència 

La reacció de Reguant no s'ha fet esperar, però en lloc de comentar el contingut de la sentència ha lamentat que en lloc d'informar-la a ella directament, ha conegut la decisió del Tribunal Suprem pels mitjans de comunicació. "Un cop més és via els mitjans de comunicació m'arriba una notificació del Tribunal Suprem. En aquest cas és la sentència. A l'espera de llegir-la més enllà dels titulars: no contestar al feixisme mai no es pot considerar un delicte", ha escrit a Twitter.