La Sala Civil del Tribunal Suprem (TS) ha condemnat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a indemnitzar amb 18.000 euros un home a qui va acusar de "maltractador". El tribunal considera que Montero va vulnerar el dret a l’honor de Rafael Marcos, l’exparella de María Sevilla, la que era la presidenta de l’entitat Infancia Libre a qui van condemnar per sostracció de menors per fer desaparèixer el seu fill i que posteriorment va ser indultada.
Segons ha informat la Sala Primera aquest divendres, s’ha estimat parcialment la demanda interposada contra la ministra d’Igualtat al observar una vulneració del dret a l’honor de Marcos per les paraules que va proferir Montero el 25 de maig de 2022, en un acte públic de l’Institut de les Dones, i que després va replicar a Twitter. Llavors, arran de l’indult concedit a María Sevilla, Montero va escriure que l’Estat “té un deute” amb “les mares protectores” i que ha de “ser capaç de protegir” a aquestes dones que, a la vegada, “es protegeixen a elles mateixes i als seus fills de la violència masclista dels maltractadors".
En la sentència, el Suprem considera que les acusacions de Montero “no tenen base fàctica” perquè, recorda, les denúncies de Sevilla contra Marcos per abús sexual s’havien arxivat. “No existeix cap resolució judicial que permeti concloure que el demandant sigui autor d’episodis de violència de gènere o domèstica, ni autor de delictes d’abusos sexuals en la persona del seu fill.
En la demanda presentada, Marcos afirmava que en aquell context la ministra “el va presentar” com un “maltractador tant del seu fill com de la seva exparella”. Per això, li va reclamant una indemnització de 85.000 euros i li va demanar una rectificació pública. Ara el Suprem li ha donat la raó, però redueix la quantitat a 18.000 euros. Segon consta en la sentència, Montero també haurà d’esborrar la piulada a través de la qual va difondre aquestes declaracions i haurà de publicar la condemna al seu compte de Twitter.
“És evident que les paraules proferides i la imputació realitzada suposen objectivament un perjudici moral, com a sinònim de malestar, desassossec i fins i tot indignació, en el marc a més a més, d’un llarg procés judicial sofert pel demandant”. Així és com la sala civil argumenta la decisió presa en defensa de Marcos.
Els precedents
María Sevilla va ser condemnada a dos anys i quatre mesos de presó per retenir i amagar el seu fill a la seva exparella, que era el pare del nen i que havia rebut denúncies per abús sexual. La mare va rebre un indult parcial del govern central fa un any, a través del qual se li va reduir la pena de presó i també la inhabilitació per exercir la pàtria potestat del nen. La condemna se li va substituir per treballs en benefici de la comunitat a canvi de no tornar a delinquir durant 4 anys.