Pau Juvillà haurà de complir la condemna que se li va imposar quan era regidor de Lleida per la CUP per un delicte de desobediència. Juvillà es va negar retirar uns llaços grocs de la finestra de l’Ajuntament durant el període electoral de les eleccions generals de l’abril del 2019, tot i que va ser requerit a fer-ho diversos cops per la Junta Electoral. El Tribunal Suprem ha confirmat els sis mesos d’inhabilitació i la multa de 1.080 euros a l’exregidor i exdiputat de la CUP.
La Sala Penal del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de Juvillà contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, dictada el 14 de desembre del 2021, que el va condemnar a la pena de multa de 1.080 euros i d'inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electius per temps de 6 mesos. En la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Ramón Berdugo, el Suprem destaca que “el recurrent es va valer de la seva condició, primer, de regidor i posteriorment, president del Grup Municipal, per col·locar aquests símbols a les dependències de l'Ajuntament, al seu despatx a l'última planta, oficialment assignat, violant el deure de neutralitat política que consagra l'article 50 de la “Llei Orgànica del Règim Electoral General” per als períodes electorals.
L'abril del 2023, el Tribunal Suprem ja va rebutjar el recurs de Pau Juvillà contra la retirada de l'acta de diputat per la Junta Electoral Central (JEC). Anteriorment, el desembre del 2022 el Tribunal Suprem ja va avalar la resolució que va prendre la JEB al mes de novembre en desestimar un recurs del Parlament.
El recurs de la llibertat ideològica no prospera
Juvillà va basar el seu recurs en la vulneració de la seva llibertat ideològica, però el Tribunal Suprem assenyala al respecte que “l'objecte del procés no és analitzar la condemna del recurrent des de la perspectiva de la llibertat ideològica i d'expressió, ja que com a ciutadà és lliure de fer manifestacions o actes que reflecteixin la seva identitat política. L'objecte és la desobediència de les ordres reiterades d'un òrgan constitucional la funció del qual és garantir la transparència i la neteja en els processos electorals que exigeix la neutralitat dels poders i les administracions públiques”. El Tribunal Suprem, segons afegeix la sentència, considera que "l'exercici legítim d'un dret no constitueix una patent perquè, sota la seva empara, puguin quedar justificats tots els actes que sota els supòsits del precepte es realitzin, sinó que cal que aquests estiguin dins de l'òrbita de la seva deguda expressió, ús i abast, perquè altrament constitueixen un abús capaç i suficient per desvalorar l'excusa i per arribar a una definició de responsabilitat”.
L'alt tribunal insisteix que la qüestió plantejada al recurs es concreta en si el recurrent, com a regidor de l'Ajuntament i membre d'un grup municipal, podia ser requerit per la Junta Electoral de zona al compliment de l'acord que ordenava retirar l'estelada i els llaços grocs, col·locats des de la finestra corresponent al despatx de l'esmentat grup municipal, a la façana principal i visibles des de l'exterior. I la resposta ha de ser afirmativa.
La CUP veu "escandalosa" la condemna
La CUP ha reaccionat des de la xarxa social X a la condemna contra el seu exdiputat: "No per no sorprendre'ns deixa de ser escandalosa la injustícia. Els tribunals de l'Estat justificant la inhabilitació d'un diputat per penjar un llaç groc. Tot el suport al company Pau Juvillà".
Juvillà, per la seva part, ha reaccionat al seu torn a la confirmació de la seva condemna amb un altre missatge, en el qual es limita a citar unes paraules de l'històric sindicalista anarquista Salvador Seguí: "Deixant de costat els incidents de la lluita, que facin el que vulguin els nostres enemics: triomfarem i arribarem al final amb un somriure en els llavis".