Cas omís al govern espanyol. El Tribunal Suprem ha decidit aquest dimecres que les revisions de les condemnes als agressors sexuals per l'aplicació de la nova llei del 'només sí és sí' s'han de fer a favor del reu, tal com estableix el principi de retroactivitat del Codi Penal. Així ha quedat fixat amb la publicació de la sentència del cas Arandina, del qual ja se sabia la decisió del tribunal des de feia uns dies, que ha acabat imposant una pena de nou anys de presó als acusats quan amb l'anterior llei els hi podria caure un any més. Val a dir que, en total, el Suprem ha acabat apujant les penes als agressors, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó els havia atorgat un atenuant per proximitat d'edat entre ells i la víctima, que era menor d'edat, i que el Suprem ha acabat eliminant. A més, el TSJCiL només els imposava penes de 3 i 4 anys, perquè ho consideraven abús sexual en comptes d'agressió, precisament una distinció que la nova llei elimina per complet.
El Suprem obre la porta a la rebaixa de condemnes
En la sentència, ara ferma, el Suprem ha explicat que "l'acomodació de la pena al nou text penal després de la Llei Orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual 10/2022 és obligatòria perquè s'aplica la retroactivitat de la llei penal més favorable al reu en virtut de llei posterior més beneficiosa, com en aquest cas". Segons diversos experts, això ha passat perquè la llei del només sí és sí no inclou en el text una disposició transitòria que especifiqui que els condemnats amb penes que segueixen dins de la nova forquilla (és a dir, totes, perquè la nova llei fa més gran la forquilla pel límit inferior). Per tant, els magistrats del Suprem han apostat per tornar als principis bàsics, en aquest cas l'article 2.2 del Codi Penal.
Es revisaran totes les penes
En aquest sentit, els magistrats han apuntat també que el procés de revisió de penes s'estén "no només a les que es trobin en fase d'execució, sinó, també, a aquelles que es trobin en fase de dictat de sentència, bé en plena terminació de judici oral, bé en virtut de resolució de recurs d'apel·lació o de recurs de cassació, valorant si la pena a imposar pot ser més beneficiosa". Aquest mateix dimarts, Unidas Podemos va acceptar un canvi a la llei per part del PSOE, i ara s'inclou l'exposició de motius del Codi Penal que la seva aplicació estigui en línia "amb la jurisprudència consolidada". Amb tot, no queda gaire clar què això serveixi per aturar les rebaixes.
El cas Arandina
El desembre de 2019, l'Audiència de Burgos va condemnar a 38 anys de presó a cadascun dels tres exjugadors de l'Arandina Club de Futbol -Carlos Cuadrado "Lluito", Víctor Rodríguez "Viti" i Raúl Calvo- per l'agressió sexual a una menor el 24 novembre de 2017. No obstant això, en revisar la sentència, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va absoldre Calvo i va rebaixar la condemna a Cuadrado a quatre anys de presó i a Rodríguez a tres anys en qualificar els fets d'abús sexual i no d'agressió. És precisament auqesta la distinció que la llei del 'només sí és sí' elimina del Codi Penal. El tribunal ho va fer perquè no va considerar provada l'existència d'intimidació --en aquest moment clau per a contemplar l'agressió sexual, com va passar amb el cas de 'la manada'-- i va qualificar els fets d'abús sexual amb l'atenuant de la proximitat d'edat i de maduresa dels encausats i la víctima. Ara, el Suprem agreuja les penes als dos condemnats en suprimir l'atenuant que va aplicar el TSJ de Castella i Lleó, per la qual cosa atén la petició de la Fiscalia en declarar "que no és possible aplicar aquest atenuant perquè manca cobertura legal". El fiscal sostenia en el seu recurs que, segons la nova norma de la Llei del només sí és sí, que va eliminar el delicte d'abús sexual, els fets són constitutius d'agressió sexual a menor de 16 anys, sancionat amb entre 6 a 12 anys de presó, de manera que mantenia la seva petició de 10 anys per encaixar en la nova forquilla de penes, petició que el TS ha desestimat a favor dels reus.