L’actual senador del PP, José Manuel Baltar, expresident de la Diputació d’Ourense, va ser enxampat per la Guàrdia Civil de Trànsit mentre conduïa a 215 quilòmetres per hora el 23 d’abril del 2023, amb un cotxe oficial. Baltar estava al volant d’un dels vehicles de la Diputació d’Ourense quan va ser interceptat a l’A-52, al seu pas per Asturians (Zamora), en sentit Benavent, en un tram que estava limitat a 120, i ara s’enfronta a un possible delicte contra la seguretat viària. La jutgessa del Tribunal Suprem, Ana Ferrer, ha proposat jutjar-lo per aquest delicte i ha donat trasllat de les actuacions al Ministeri Fiscal perquè, en el termini de 10 dies, sol·liciti l’obertura de judici oral formulant escrit d’acusació o l’arxivament de la causa. Baltar va negar els fets quan va comparèixer davant el Suprem el passat 19 de desembre.

El que diu el Codi Penal

Segons Ferrer, es pot afirmar que al punt quilomètric 66,900 el cotxe que conduïa el polític del Partit Popular anava a 215 quilòmetres per hora. La magistrada considera que, tot i aplicar el marge d’error del 5% que estableix la normativa, el resultat és de 204 quilòmetres per hora, cosa que continua estant per sobre de la velocitat màxima permesa en aquest tram de l'autovia. El Codi Penal castiga aquests delictes amb pena de presó de tres a sis mesos, amb la de multa de sis a 12 mesos o amb la de treballs en benefici de la comunitat de 30 a 90 dies. I en cas de condemna, la retirada del carnet de conduir per un període d’1 a 4 anys.

A 80 km/h més del permès

La Guàrdia Civil de Tràfic va donar l’alt al vehicle de Baltar en l’esmentat tram de l’A-52, també coneguda com a Autovia de les Ries Baixes, passades les sis de la tarda, després de detectar un radar l’excés de velocitat. El polític va ser sancionat a l’acte amb una multa de 600 euros i sis punts en el carnet de conduir. Un cop es va aplicar el marge d’error possible en el radar, del 5% del total de la velocitat detectada, es va procedir a obrir un atestat per una possible infracció penal en haver superat en més de 80 quilòmetres per hora la velocitat permesa en el tram.

La petició de la Fiscalia

Abans que el cas arribés al Suprem, el Ministeri Fiscal va presentar davant els jutjats de Galícia un escrit d’acusació contra Baltar, considerant-lo autor d’un delicte contra la seguretat viària, en la modalitat de conducció de vehicles de motor a velocitat superior a la legalment permesa de l’article 379.1 del Codi Penal. La Fiscalia va demanar una pena de sis mesos de multa a raó de quota diària de 10 euros, cosa que es traduiria en uns 1.800 euros. El Ministeri Públic també va reclamar un any i un dia de privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors per al dirigent del PP.

Nega els fets

El jutjat d'instrucció va acordar l'obertura del judici oral contra Baltar per fets suposadament constitutius d'un delicte de conducció de velocitat. Però, una vegada acreditada la condició de senador designat pel Parlament de Galícia, es va inhibir i enviar les actuacions al Suprem. Quan Baltar va comparèixer voluntàriament davant el Suprem, va negar que conduís a aquesta velocitat. "No va existir en cap moment una velocitat superior a 200 quilòmetres per hora", va dir el seu advocat, Ramón Montero, en declaracions a la premsa. Prèviament, Baltar s'havia negat a declarar davant d'aquesta mateixa instància i en el judici ràpid a la Pobla de Sanabria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!