Més veus se sumen a la demanda de renovar amb urgència el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En la setmana que venç l’ultimàtum que va plantejar Pedro Sánchez al PP per assolir un acord, ha estat el Tribunal Suprem el que s’ha manifestat al respecte. En un comunicat de cinc paràgrafs, la Sala de Govern alerta que el “perjudici” que s’ha acusat és “enorme” i denuncia que les Corts Generals “incompleixen manifestament” la Constitució i la Llei Orgànica del Poder Judicial. La no-renovació de l’òrgan de govern dels jutges ha generat un perjudici “al mateix CGPJ i, sens dubte, al Tribunal Suprem i als altres tribunals”, assenyala. “No sembla importar privar-los dels magistrats que han d’integrar-los o presidir-los. I, per aquesta raó, danya el Poder Judicial en conjunt”, rebla.
L’Alt Tribunal critica la “seriosa alteració del normal funcionament del Tribunal Suprem i dels altres òrgans judicials afectats” i posa en relleu “l’esforç afegit que exigeix als magistrats que els serveixen”. Tanmateix, subratlla que “el pitjor” és el “menyscabament del dret dels ciutadans a la tutela judicial efectiva pel major temps requerit per resoldre els seus recursos i per la degradació d’institucions essencials per a la garantia dels seus drets i interessos”. Finalment, la Sala de Govern “crida a la responsabilitat dels qui tenen a la seva mà el remei imprescindible perquè l’adoptin sense més demora”. A més, la Sala de Govern recorda que el Suprem “manca de president i de vicepresident titulars, dels presidents titulars de tres de les seves cinc sales i de 25 magistrats”.
El posicionament del Tribunal Suprem arriba quan comença la setmana en què venç l’ultimàtum que va llançar Pedro Sánchez al PP. El president del govern espanyol va advertir que la Moncloa presentarà una reforma del CGPJ si els populars mantenen el bloqueig en la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. I va apuntar que inclourà la possibilitat d’eliminar la facultat que té el CGPJ de fer nomenaments al Tribunal Suprem i als Tribunals Superiors de Justícia. Per a Sánchez, aquesta facultat és el principal “incentiu pervers” que té el PP per oposar-se a la renovació dels vocals. I al llarg del dia d’avui s’han anat succeint les reaccions polítiques a aquesta qüestió.
El PSOE parla de contactes en “les últimes hores”
Per part del PSOE, Esther Peña ha reconegut durant la seva habitual roda de premsa dels dilluns que, “en les últimes hores”, hi ha hagut contactes amb el PP per renovar el CGPJ. La portaveu socialista ha manifestat la seva esperança que es tanqui un acord “en els pròxims dies”. “Ho deixo clar amb tres paraules: confiança a arribar a un acord, optimisme en què sigui més aviat que tard i discreció en els contactes que s’estan tenint per a la renovació del CGPJ i tornar a la normalitat després de més de 2.000 dies”, ha assenyalat.
També des de les files socialistes, el vicepresident primer del Congrés, Alfonso Gómez de Celis, ha qüestionat que la solució que proposa el PP, que es basa en el fet que els jutges elegeixin els jutges, sigui l’òptima: “Hi ha els qui proposen, en un «bonisme» inusitat, que els jutges siguin elegits pels mateixos jutges. Sona bé, veritat? Però entendríem igual de bé si diguéssim que els funcionaris elegeixin el govern d’Espanya o els lletrats del Congrés elegissin els diputats, furtant-li al poble espanyol l’esmentada potestat? No ho permetríem”, ha replicat. “Dir que 5.000 funcionaris públics, encara que siguin magnífics jutges, elegeixin al tercer poder de l’Estat és antidemocràtic i anar en contra de l’article 117 de la Constitució”, ha conclòs en la conferència que ha inaugurat el curs d’estiu Estado de derecho, gobernabilidad y enfrentamiento institucional organitzat per l’Associació de Periodistes Parlamentaris.
El PP reitera la seva “voluntat” d’arribar a un acord
I què diu l’altre actor? El PP es mulla poc i es limita a reafirmar la mateixa posició que ha defensat aquests mesos i la seva “voluntat” d’arribar a “un acord i a una entesa que renovi el CGPJ i que garanteixi també a través de les reformes pertinents que els jutges són elegits pels jutges”. Així ho ha sostingut aquest dilluns el portaveu del partit, Borja Sémper. Per a Gènova, aquesta és l’única fórmula per “avançar i garantir” la “independència de l’òrgan de govern dels jutges”. “I aquesta és una posició de la qual no baixarem, amb la qual cosa l’acord que puguem assolir ha de tenir aquests requisits, que són requisits també exigits per la Unió Europea i per la immensa majoria dels estats membres”, ha reblat. Per cert, encara no hi ha cap data perquè el PP i el PSOE reprenguin les converses amb la mediació de la Comissió Europea.
Sumar i Podemos recelen que el PSOE pacti amb el PP
En aquest tema, al PSOE també se li obre una fractura al si del govern espanyol: Sumar no confia que el PP accedeixi a renovar el CGPJ. La secretària d’Organització, Lara Hernández, ha arguït aquest matí que, en cas que la negociació entre populars i socialistes torni a naufragar, Sumar apostarà per reformar del sistema d’elecció per rebaixar les majories davant de situacions excepcionals de bloqueig. És un extrem al qual Pedro Sánchez sempre s’ha negat.
Tanmateix, el discurs més contundent arriba des de Podemos. El seu portaveu, Pablo Fernández, ha afirmat que una aliança entre el PP i el PSOE per renovar el CGPJ “lamentable i vergonyosa” i “legitimaria i normalitzaria el lawfare i la guerra bruta dels jutges”. “La solució no pot ser que els jutges fatxes elegeixin els jutges fatxes, suposaria que la dreta i ultradreta continuessin controlant l’òrgan rector dels jutges i agreujaria l’ofensiva judicial com a braç armat de la dreta i ultradreta contribuint a la impunitat total dels jutges fatxes”, ha conclòs.