La llei d’amnistia que el PSOE, Junts i ERC estan polint per registrar al Congrés dels Diputats no és de bon grat per al Tribunal Suprem. De fet, als jutges no els va agradar gens que l’acord entre els socialistes i els juntaires es fes referència als casos de ‘lawfare’, encara que al redactat de la llei que ha avançat ElNaciona.cat no hi ha cap menció explícita. En aquest context, la Sala de Govern del Suprem, reunida aquest dilluns al matí, ha aprovat un comunicat en el qual subratlla “la necessitat de preservar i garantir la independència judicial”, així com la veu “incompatible” amb “la fiscalització o supervisió de la labor jurisdiccional per altres poders de l’Estat”.

En un text que consta de tres punts i aprovat per unanimitat per la sala formada pel president del tribunal, els presidents de les cinc sales i cinc magistrats més escollits pels mateixos jutges, el Suprem defensa l’actuació judicial amb relació al procés, afirmant que “l’exercici de la funció jurisdiccional s’ajusta sempre a la legalitat, la defensa de la Constitució i la salvaguarda dels drets i llibertats de tots els ciutadans, en particular de la igualtat en l’aplicació de la llei”. Tot i no mencionar l’amnistia en cap moment, als jutges se’ls entén tot, perquè també recorden que l’estat de dret “exigeix el respecte absolut a la divisió de poders”.

 

 

Dijous passat, la comissió permanent del CGPJ, reunida en assemblea extraordinària, també va fer públic un comunicat per mostrar el “rebuig frontal” davant les “referències inadmissibles” al lawfare que figuraven al pacte entre el PSOE i Junts, i davant “l’eventual constitució de comissions parlamentàries d’investigació que puguin arribar a determinar el que ambiguament es denominen ‘responsabilitats derivades’”.

Vox es querellarà contra Sánchez al Suprem

Els primers moviments al Suprem s’han constatat aquest matí perquè Vox ha anunciat que presentarà una querella contra el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, per tal d'intentar frenar l'aprovació de la llei d'amnistia pactada amb els partits independentistes. Vox acusa el líder socialista de la comissió de tres suposats delictes, si bé no ha concretat quins són —això sí, fa una setmana es va fer referència al delicte de suborn per impulsar la mesura de gràcia a canvi de la seva investidura—. Com a mesura cautelar, la ultradreta demanarà al Suprem "suspendre el debat d'investidura", previst per a aquest dimecres i dijous.

En la roda de premsa en què ha informat sobre els detalls de l'estratègia ultra, Abascal ha titllat la sessió que ha de servir per proclamar president Pedro Sánchez d'"investidura colpista", i ha fet una crida a la Mesa del Congrés perquè no doni via lliure a la llei d'amnistia per considerar-la "inconstitucional". En aquesta línia, també ha apujat el to, exigint al Partit Popular que utilitzi la seva majoria absoluta al Senat per impedir que la mesura sigui tramitada a la cambra alta —en cas contrari, Vox es querellarà contra el Congrés i el Senat. "Ni votar a favor ni vetar, és que directament no es pot tramitar", ha afirmat el líder ultra.