Sense pressa. El Tribunal Suprem ha pres aquest dijous dues decisions entorn de Víctor de Aldama: ha incorporat a la causa tots els documents que ha aportat i ha rebutjat, ara per ara, el bolcat del seu mòbil. En aquest sentit, el jutge Leopoldo Puente considera que “en aquest moment” no és necessari requerir al Jutjat Central número 5 de l’Audiència Nacional el bolcat del telèfon mòbil de l’empresari, comissionista del cas Koldo i expresident del Zamora CF, i la seva remissió a l’instructor. Això sí, obre la porta a demanar-ho en el futur en funció d’una data: el dilluns 16 de desembre, que és quan Aldama està citat a declarar com investigat. Així que el magistrat descarta, en el dia d’avui, inspeccionar el seu mòbil “sense perjudici del que en el seu procediment pogués resoldre’s i d’aclarir, en la declaració de l’investigat, en quins concrets aspectes ho considera rellevant per als fets que aquí s’investiguen”.
És necessari “accedir al terminal del telèfon intervingut”
Just ahir, Víctor de Aldama va sol·licitar al jutge del Suprem que analitzés el contingut del telèfon mòbil confiscat pel jutge Santiago Pedraz en la causa sobre la presumpta trama d’hidrocarburs per demostrar els seus presumptes contactes amb “alts càrrecs del govern espanyol”. L’empresari va assegurar que tota la informació relativa a les seves relacions amb José Luis Ábalos i altres d’investigats són en un telèfon mòbil que està en mans de la Guàrdia Civil i que conté proves clau sobre algunes de les acusacions que ha fet en les últimes setmanes. “En tots els contactes als quals hem fet referència, es contenen comunicacions a través de WhatsApp, rellevants per a la present causa especial i que corroboraran molts dels extrems relatats en la seva declaració”, esgrimia l’escrit del seu advocat. “Per acreditar les múltiples converses que es contenen amb alts càrrecs del govern espanyol” és imprescindible “accedir al terminal del telèfon intervingut”, concloïa.
L’escrit incloïa captures de pantalla dels contactes guardats al seu telèfon mòbil. Hi havia Ángel Víctor Torres (llavors president de les Illes Canàries i ara ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica), de Teresa Ribera (en aquell moment ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic), de Carlos Moreno (cap de gabinet de María Jesús Montero), de Juan Manuel Serrano Quintana (excap de gabinet de Pedro Sánchez i expresident de Correus) i d’Isabel Pardo de Vera (expresidenta d’ADIF).
Documents sobre comissions a José Luis Ábalos per obres en autovies
D’altra banda, Víctor de Aldama va aportar ahir al Suprem documentació en la qual identificava una desena de grans obres en autovies adjudicades pel Ministeri de Transports en l’etapa de José Luis Ábalos. Entre altres coses, afirmava que va pactar amb ell donar-li un pis ubicat al Paseo de la Castellana de Madrid valorat en 1,9 milions d’euros com a “garantia” dels pagaments que una sèrie de constructores li farien en un futur a canvi de contractes “preadjudicats” d’obra pública. Al mateix document, al qual va tenir accés ElNacional.cat, assenyalava que Carlos Moreno li va demanar que li facilités “oportunitats d’immobles” i que, arran d’això, l’empresari li va sol·licitar un favor per ajornar un embargament a una de les seves societats, cosa que es va acabar concedint. Aldama també assegura que té constància que “determinades constructores van subscriure contractes de consultoria per a gestions d’obres adjudicades a l’estranger que encobrien comissions per adjudicacions d’obra pública a Espanya, amb Víctor Ábalos”, el fill de José Luis Ábalos.