La sala penal del Tribunal Suprem ha desestimat les denúncies contra la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, per la seva trobada amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, a Brussel·les el 4 de setembre del 2023. Els magistrats han acordat inadmetre i arxivar cinc denúncies i una querella en no apreciar cap delicte. L'acusació, Societat Civil Catalana, l’Associació Europea de Ciutadans contra la Corrupció, l’Associació Nacional de Víctimes de Delictes Polítics, i alguns particulars, considerava la conversa com un delicte d'omissió del deure de perseguir delictes per una autoritat o funcionari públic, desobediència, encobriment, ultratge, malversació de fons públics, traïció i contra la pau i la independència de l'estat espanyol.
"Com es pot presumir de les informacions publicades, el fet denunciat s'emmarca en les negociacions que els representants dels diferents grups parlamentaris estaven duent a terme per aconseguir la investidura d'un determinat candidat com a president del govern i resulta molt discutible que puguin ser incardinades en cap de les conductes que els querellants han considerat delictives", ha resolt el tribunal.
Societat Civil Catalana acusa Díaz de "negociar amb un pròfug"
En el seu moment, l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) va acusar Díaz de "negociar assumptes d'Estat amb un pròfug de la justícia". Així ho va fer constar en la denúncia que va presentar l'organització, on va citar l'article 408 del Codi Penal, que castiga "l'autoritat o funcionari que, faltant l'obligació del càrrec, deixi intencionadament de promoure la persecució dels delictes de què tingui notícia o dels seus responsables". A l'escrit, SSC veia "evident" que la Moncloa estava darrere de la trobada i assenyalava que això era "especialment greu" perquè evidenciava el poc "respecte" de l'executiu cap a les institucions de l'Estat. Després de la reunió, però, tant el PSOE com el govern espanyol es van desmarcar de la conversació. L'executiu de Pedro Sánchez va assegurar que la reunió era una iniciativa de la líder de Sumar, a títol personal.
La trobada del setembre de l'any passat va ser la primera en què un membre del govern espanyol es reunia públicament amb Carles Puigdemont des que l'octubre del 2017, quan va marxar a l'exili. Fins al moment, els contactes amb membres del govern de Pedro Sánchez que s'havien conegut es limitaven a les converses amb l'exvicepresident Pablo Iglesias.