El Tribunal Suprem investigarà José Luis Ábalos pel cas Koldo. L'alt tribunal pren aquesta decisió després de concloure, a partir de la informació remesa per l'Audiència Nacional, que l'exministre de Transports i exsecretari d'Organització del PSOE podria estar en l'epicentre de la trama corrupta, i que hauria pogut cometre delictes de "pertinença a organització criminal, tràfic d'influències, suborn i malversació". Qui ha instruït el cas fins ara, el jutge Ismael Moreno, havia advertit del "paper principal" que hauria tingut l'exmà dreta de Pedro Sánchez en la trama corrupta de les mascaretes durant la pandèmia del coronavirus. Assegurava que hi havia “indicis fundats i seriosos” sobre la seva participació en els fets. 

 

 

L'Audiència Nacional no podia imputar José Luis Ábalos perquè no té competències per fer-ho: quan algú és diputat al Congrés té condició d'aforat, i només el Tribunal Suprem pot investigar-lo. Però el jutge Ismael Moreno ja advertia l'alt tribunal en el seu escrit que, a partir de les investigacions de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, pot deduir-se que l'exministre hauria tingut un paper rellevant i s'hauria beneficiat d'aquesta trama corrupta. 

De fet, en la interlocutòria d'aquest dijous, el Suprem destaca que hi hauria hagut "compensacions econòmiques" per a l'exministre a canvi d'adjudicar compres per part del Ministeri de Transports a l'empresa de la trama corrupta, Soluciones de Gestión, i que Ábalos hauria "gaudit" de la urbanització 'La Alcaidesa' de Cadis. Es posa de manifest que Koldo García, el seu assessor, "intervenia activament en la contractació de material sanitari, gestionava contractes d'adjudicació i realitzava operacions per ocultar cobraments rebuts de l'organització i en les que Ábalos intervenia". L'alt tribunal també menciona en el seu escrit que hi ha "correus electrònics en els quals es menciona l'existència d'ofertes més avantatjoses que són rebutjades donada l'ordre existent de contractar l'empresa que havia estat designada".

També es destaca que empreses dependents del Ministeri de Transports haurien contractat Jéssica Rodríguez, qui era en aquell moment parella d'Ábalos, i que també hauria participat en viatges oficials amb l'exministre. Es fa ressò, també, que la trama corrupta hauria pagat durant tres anys el contracte de lloguer de Jéssica en un dels edificis més alts de la capital espanyola, Torre de Madrid.

El Suprem incorpora el delicte de malversació

Amb la decisió d'aquest dijous, el Tribunal Suprem s'alinea amb l'Audiència Nacional, que alhora estava alineada amb la Fiscalia. El ministeri públic considerava que de les conclusions de la Guàrdia Civil sobre el paper de José Luis Ábalos “es desprenen una sèrie d’indicis que evidencien la participació” de l'exsecretari d’Organització del PSOE en els fets que s’investiguen. Anticorrupció també considerava que l'exministre de la important cartera de Foment podria haver comès delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d'influències i suborn.

El ministeri públic assenyalava el "paper principal" que Ábalos hauria interpretat en la trama corrupta i també assenyalava amb el dit els xalets i els beneficis dels quals hauria gaudit la seva parella en aquell moment: la seva contractació en dues empreses públiques i el pagament del pis per part de la trama corrupta. El Suprem, però, ara va una mica més enllà, perquè introdueix un nou delicte que fins ara no s'havia mencionat en les interlocutòries sobre Ábalos: el de malversació

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!