La primavera madrilenya amenaça d'enterbolir-se al Suprem, on arriba un front de pressions que fa preveure tempesta. Els núvols es van començar a formar dilluns, quan la reunió de la Junta Electoral Central va servir per constatar que dos dels membres del tribunal que jutja el procés també formen part d’aquest òrgan. Els llums d’alarma es van disparar d'immediat. Aquest mateix matí el Suprem ha anunciat que els dos jutges no tornaran a intervenir a les reunions de la Junta Electoral que "tingui a veure amb el procés judicial".
La sala que jutja l'1-O va haver d’aixecar la sessió dilluns al migdia, tot i l’acumulació de testimonis i les estretors del calendari, perquè els jutges Luciano Varela i Ana María Ferrer, poguessin anar al Congrés dels diputats per prendre part a la reunió de la Junta Electoral. Del Suprem al Congrés dels diputats hi ha una agradable passejada d'un quart d'hora, carrer del Barquillo avall, o més tranquil·la encara, per Recoletos. Però, enmig d'un procés amb flaire polític, aquest quilòmetre i mig de recorregut pot adquirir la dimensió d'un salt al buit.
Per acabar-ho d'adobar, en aquella reunió es va abordar ni més ni menys que la denúncia de Ciutadans contra la presència de llaços grocs a edificis públics dependents de la Generalitat. Tot i que el Suprem ha sortit a assegurar avui que els dos jutges del procés van abstenir-se, la Junta Electoral va acabar pronunciant-se en contra d’aquests símbols i ordenant al president, Quim Torra, que retirés llaços i estelades. El president ha donat a entendre que no els retirarà, la qual cosa el podria fer incórrer en un delicte de desacatament.
L’episodi dels llaços, més enllà de la seva pròpia polèmica, ja va posar en marxa un rum-rum de malestar entre observadors i juristes, que consideren que compromet la imparcialitat dels jutges i revela un clar prejudici ideològic contra els acusats.
De moment, els tocs d’atenció han arribat de fora del Suprem, però als passadissos del tribunal, tot i recordar que Marchena va tallar el debat d’arrel quan Vox va protestar per la presència dels llaços a la sala, sí que s’admet que aquestes passejades de dos dels jutges entre el Congrés i el Suprem podrien acabar comprometent el Tribunal en la mesura que molts dels acusats són candidats a les eleccions dels propers mesos.
Al banc dels acusats s’hi asseuen quatre futurs candidats a les eleccions al Congrés (Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull) i un al Senat (Raül Romeva), a banda de la candidatura de Quim Forn a Barcelona i la del mateix Junqueras al Parlament Europeu. I per no parlar de la candidatura del president a l'exili, Carles Puigdemont, a l'Eurocambra.
És previsible que tant el Suprem com la Junta Electoral s’hauran de pronunciar repetidament en els propers dies davant les peticions dels acusats en presó preventiva per participar en mítings, actes electorals i debats. A més de fer córrer rius de tinta sobre la candidatura de Puigdemont que, segons explicava el president a Rac1, podria atorgar-li immunitat a tota Europa en cas d'aconseguir l'escó. Avui mateix, el Suprem ha hagut d'esquivar les preguntes sobre això, amb un "res a dir".
Això obligaria els dos jutges del Suprem a ser en els dos àmbits en constant col·lisió, per la qual cosa algunes veus advertien aquest matí que en cas de compaginar els dos papers sí que podrien “contaminar” el procés de manera important, atès que la Junta Electoral està formada per vuit magistrats del Suprem designats pel CGPJ però també per cinc catedràtics en drets o ciències polítiques designats pels partits polítics del Congrés. És a dir, que els debats que allà se susciten desborden els límits d'un debat purament legal.
Des del Suprem s'ha volgut tallar d'arrel la polèmica. Aquest migdia els dos jutges han assegurat que es van abstenir en la votació de dilluns sobre els llaços grocs i que no tornaran a participar en cap altre debat que afecti el procés judicial.
La tempesta tot just comença a formar-se damunt del Suprem, tot i que el sol continua brillant i la sala de plens continua amb les finestres tancades.