Els testimonis convocats per les defenses de Jordi Cuixart han aconseguit aquest dimarts treure de polleguera el president de la sala que jutja el procés, Manuel Marchena. El jutge no només ha amenaçat el primer dels testimonis d'aquest matí, el portaveu de la USTEC, Ramon Font, sobre les conseqüències legals que pot comportar "fer perdre el temps" al tribunal, sinó que ha protagonitzat una enganxada amb la segona dels testimonis, la professora de filosofia Marina Garcés, i ha amenaçat de fer fora el tercer, l'advocat Lluís Matamala.
Marchena no amaga l'enuig que li provoca que els testimonis no es pleguin a les normes que imposa el tribunal, però, quan, a més, aquests repliquen i insisteixen a sortir-se del guió que ell ha fixat, aconsegueixen encendre el president, que replica sense embuts.
La polèmica amb el portaveu de la USTEC s'ha disparat quan aquest ha mostrat les reticències davant la pregunta de l'advocada de l'Estat sobre si demanaven permís per a la "ocupació" dels centres. Font ha retret que el seu sindicat no utilitza la paraula ocupació, i el jutge l'ha instat que respongués la pregunta amb un monosíl·lab més enllà que estigués o no d'acord amb la paraula.
Però Font ha insistit a matisar la resposta repetidament, explicant les raons pedagògiques de les activitats de les escoles obertes fins que el jutge l'ha advertit visiblement irritat. "Aquí no podem estar perdent el temps, perquè té conseqüències legals si ens fa perdre el temps", l'ha amenaçat.
Finalment, el portaveu del sindicat s'ha avingut al monosíl·lab. "Respondré: el monosíl·lab seria no. I la matisació és que nosaltres en multitud d'activitats tota la comunitat educativa obrim el centre sense permís", ha respost.
Amb Marchena ja de molt mal humor ha aterrat a la sala la professora de filosofia. Només demanar-li sobre la relació amb els processats, ha explicat que tenia un cafè pendent amb Cuixart des de fa any i mig "però està sent una mica difícil". "Li pregunto si hi té alguna relació, no quant de temps fa que no fa un cafè amb el senyor Cuixart", ha advertit Marchena ja inquiet.
La cosa no ha millorat amb la filòsofa quan l'advocat Benet Salellas li ha demanat què va fer l'1-O i ha explicat que tenia dècimes de febre per argumentar que no va poder passar la nit al seu col·legi electoral com es proposava. "Si comencem amb les dècimes i la febre, anem malament, perdem el temps", ha tornat a retreure el jutge.
De poc ha servit que Garcés intentés raonar el motiu pel qual explicava la seva situació. "La febre no té cap transcendència jurídica... i no em repliqui. No ens parli de la seva febre, ens parla de quan va anar a votar", ha advertit el jutge.
No obstant, els tocs d'atenció de Marchena no han arronsat la testimoni, que ha tornat a fer saltar el jutge quan ha explicat que era incomprensible i trista la decisió del TC de suspendre el referèndum ―"tots els afegits sobre si és comprensible o incomprensible la resolució sobren. Una altra pregunta", ha reclamat el president del tribunal― i quan ha titllat d'al·lucinants els fets de l'1-O. "No ha vingut aquí a dir el seu grau d'al·lucinació. Miri, vostè no ve aquí, i sent professora de filosofia ho hauria de saber perfectament, no ha de venir aquí a explicar el seu grau d'al·lucinació, l'estat febril... ve exclusivament a explicar què va passar", ha advertit.
Les protestes de l'advocat Benet Salellas davant del tracte del jutge a la testimoni han estat inútils. La irritació de Marchena amb ella ja era molt elevada, fins al punt que la professora ha acabat rebent un ruixat perquè duia unes notes que li ha ordenat apartar. Finalment, Marchena li ha impedit parlar sobre la por que va patir la gent aquell 1-O.
Amb el president del tribunal enfilant-se per les parets ha arribat l'advocat Lluís Matamala, que ha reclamat fer la seva intervenció en català. Era el tercer testimoni del matí, i Marchena, que habitualment mostra reaccions enceses quan es planteja aquest debat, ha carregat sense contemplacions contra el testimoni.
Només sentir el "puc plantejar una qüestió senyoria", el jutge ha saltat. "No. No pot", ha respost mentre Matamala intentava inútilment explicar que havia presentat un escrit demanant poder declarar en català.
Marchena l'ha remès a l'article 231 de la Llei Orgànica del Poder Judicial; ha valorat ―no sense certa displicència― que pressuposa que el testimoni, com a advocat, és coneixedor de l'article. "Vostè contestarà en castellà, si no vol, és molt senzill. S’aixeca, assumeix les conseqüències legals de la seva negativa i hem acabat", ha advertit.
El jutge ha tallat el micròfon al testimoni que intentava argumentar la petició, mentre la resta del tribunal es removia inquiet gesticulant amb indignació davant la irreverència del declarant que no callava.
"Si vostè introdueix qualsevol element de debat o controvèrsia sobre la decisió d'aquesta sala, immediatament serà expulsat i assumeixi les conseqüències disciplinàries i penals que se'n puguin derivar", l'ha amenaçat, per advertir tot seguit que si portava notes les deixés a la taula del costat.
A mesura que avança el judici, Marchena sembla cada cop més irritat. No només amb els testimonis, ahir mateix l'interrogatori al regidor dels comuns Jaume Asens va provocar un dur enfrontament entre el jutge i Àlex Solà, advocat de Cuixart.