El conseller a l'exili Toni Comín ha explicat aquest dimarts els motius pels quals el Tribunal Suprem ha quedat "noquejat" davant la justícia internacional després de la sentència dels tribunals belgues rebutjant l'extradició de Lluís Puig. Comín titlla la decisió de "bomba jurídica" amb una "ona expansiva" que deixa el Suprem fora de joc.
A continuació, el conseller posa sobre la taula diversos escenaris que queden directament afectats per aquesta sentència belga i on les coses no pinten bé pel Suprem espanyol. "Quan el cas de l’1-O arribi al TEDH d’Estrasburg, aquesta sentència de la justícia belga -si el Tribunal d’Apel.lació la confirma- pot reforçar els arguments per tal que sigui revocada la sentència del Tribunal Suprem i les preses i els presos polítics quedin en llibertat?", augura Comín.
Pel que fa el futur dels eurodiputats, el fet que s'hagi declarat que el jutge Pablo Llarena no és competent per emetre l'euroordre complicaria el camí del Suprem per aconseguir que el Parlament Europeu li concedeixi el suplicatori per reactivar les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. En el cas que el suplicatori tirés endavant, Comín es pregunta "quina serà la decisió del TJUE quan aquest tema arribi a les seves mans".
El conseller també apunta que Llarena hauria de reconèixer la seva manca de competència si el Tribunal d’Apel·lació manté la decisió del jutge belga. En cas contrari, "la justícia espanyola no té cap opció de tornar a emetre una euroordre contra els membres del govern a l’exili davant de la justícia belga". Si Llarena es declara incompetent en el cas, aquest passaria a un tribunal d’instrucció ordinari que, segons Comín, podria optar per reobrir la instrucció o considerar improcedent enviar una quarta euroordre contra els membres del govern a l’exili.
"El Tribunal Suprem porta tres rounds davant de la justícia belga (quelcom inèdit en la història de les euroordres) i els ha perdut tots", recorda el conseller, que creu que "confrontar la “injustícia” espanyola amb la justícia europea s’està confirmant com una de les claus per vèncer la repressió i culminar el camí".
A continuació, el fil complet:
La bomba jurídica q va esclatar dilluns al tribunal belga té tal magnitud q probablement no tothom ha copsat l’abast de la seva ona expansiva. Per entendre fins a quin punt el TS ha quedat noquejat per la sentència sobre l’HC @LluisPuigGordi, només cal fer-se aquestes preguntes:
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
1. El @Europarl_CAT concedirà el suplicatori q reclama Llarena per a reactivar l’euroordre del MHP @KRLS, la consellera @ClaraPonsati i jo mateix, ara q el jutge belga ha dit q Llarena no és competent per emetre l’euroordre (i, per tant, tampoc ho és per reclamar el suplicatori)?
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
2. El @Europarl_CAT concedirà el suplicatori tot i sabent q si ho fa ens enviarà davant del mateix jutge q ha rebutjat l’euroordre de l’HC @LluisPuigGordi?
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
3. Si el @Europarl_CAT concedeix el suplicatori, quina serà la decisió del TJUE quan aquest tema arribi a les seves mans?
4. Si el Tribunal d’Apel·lació manté la decisió del jutge de 1ª instància, reconeixerà Llarena la seva manca de competencia? Si no ho fa, la justícia espanyola no té cap opció de tornar a emetre una euroordre contra els membres del govern a l’exili davant de la justícia belga.
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
5. Si Llarena accepta la seva manca de competència, el cas de l’HC @LluisPuigGordi -i després el del MHP @KRLS, les HC @ClaraPonsati i @MeritxellSerret, @martarovira i jo mateix- passaran a un tribunal d’instrucció ordinari. Reobrirà la instrucció el nou jutge encarregat del cas?
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
6. En el supòsit q el cas passi a un jutjat d’instrucció ordinari (el “jutge natural”, segons el jutge belga), podria el nou jutge encarregat del cas considerar improcedent enviar una nova (quarta) euroordre contra els membres del govern a l’exili q residim actualment a Bèlgica?
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
7. El jutge belga assumeix la tesi que es va fer seva l’Alt Comissionat pels DDHH de NNUU, segons la qual ni l’AN ni el Suprem no han estat mai competents per jutjar aquest cas. Quina és, doncs, la legalitat de la sentència del TS contra els presos polítics condemnats per l’1-O?
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
8. Quan el cas de l’1-O arribi al TEDH d’Estrasburg, aquesta sentència de la justícia belga -si el Tribunal d’Apel.lació la confirma- pot reforçar els arguments per tal que sigui revocada la sentència del Tribunal Suprem i les preses i els presos polítics quedin en llibertat?
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020
El Tribunal Suprem porta tres rounds davant de la justícia belga (quelcom inèdit en la història de les euroordres) i els ha perdut tots. Confrontar la “injustícia” espanyola amb la justícia europea s’està confirmant com una de les claus per vèncer la repressió i culminar el camí.
— Toni Comín (@toni_comin) August 11, 2020